Marianne van Schaik en vrijwilligster Miriam van der Veen zoeken samen boeken uit voor een klant. (Foto: Lysette Verwegen)
Marianne van Schaik en vrijwilligster Miriam van der Veen zoeken samen boeken uit voor een klant. (Foto: Lysette Verwegen)

Bibliotheek bezorgt boeken aan huis

Algemeen 218 keer gelezen

De service bestaat al lang, maar toch weten weinig leden ervan: de gratis bezorgservice van de bibliotheek. “Een uitkomst voor mensen te slecht ter been zijn of door ziekte of handicap niet naar de bibliotheek kunnen komen”, vertelt bibliotheekmedewerkster Marianne van Schaik.

IJSSELSTEIN – Miriam van der Veen is een van de tien vrijwilligers die bij de klanten op bezoek gaat. “Het gaat voornamelijk om klanten op leeftijd, maar de service is voor iederéén die tijdelijk of langer niet naar de bibliotheek kan komen.” Het eerste bezoek vindt ze het leukst: “Je leert de mensen kennen.”
Afhankelijk van de klant en de vrijwilliger is het ook meer dan alleen het halen en brengen van boeken. “Het is een contactmoment en dikwijls praten we even door over boeken en schrijvers of over boeken die recent in het nieuws zijn geweest. Er zijn zelfs klanten die me koffie aanbieden en vragen of ik even kom zitten.” Het voordeel van haar vrijwilligerswerk: “Ik kan mijn tijd zelf indelen en bepalen hoeveel tijd ik kan besteden. Het is ook relaxed omdat ik niet welke week op een vast tijdstip ergens hoe te zijn. Niet voor niets doe ik dit al vijftien jaren. Er is zelfs een klant van 90 jaar die me belt of mailt wanneer ik weer tijd heb om langs te komen, dat is op mijn eigen initiatief.” Het levert haar leuke ervaringen op. “Ik ben ook wel eens naar een revalidatiecentrum geweest. Dat is dankbaar om te doen. En het praten is leuk, want ik ben zelf ook een boekenwurm.”
Haar klanten hebben vaak al een lijst klaar met hun favoriete schrijvers of de boeken die ze willen lezen. “Soms help ik zelf mee zoeken en reserveer ik vast boeken, maar ik neem ook spontaan wel eens boeken mee.” Wat haar opvalt: “Er worden weinig e-books gelezen. Veel mensen houden graag een boek vast.” De eerste aanvraag voor bezorgen komt bij Marianne van Schaik terecht. “Ik vraag de gegevens, om welke boeken, tijdschriften of films het gaat en naar de reden van de aanvraag. Daar zoek ik passende vrijwilliger bij. Meestal zijn het vrouwen, maar mannelijke bezorgers zijn ook welkom. Daarna is het aan de bezorger en de klant.”

Voor wie door ziekte of handicap niet naar de bibliotheek kan komen is er een gratis bezorgservice. Op afgesproken tijden komt een vrijwilliger thuis op bezoek om boeken - maar ook films en tijdschriften - te brengen en op te halen. Uiteraard kunnen leden zelf kiezen uit het totale aanbod van de bibliotheek. Voor informatie of aanmelden mail naar: ijsselstein@bibliotheeklekijssel.nl of bel: 085-4835432 (keuze 1). Kijk voor informatie op: www.bibliotheeklekijssel.nl/aanhuis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37