Afbeelding

Ontspullen

Algemeen 76 keer gelezen

Afgelopen zaterdag was er weer een Share fair op de duurzame markt in Oudewater. Als u mijn columns een beetje volgt weet u dat ik daar erg enthousiast over ben. Wat een bijzonder fenomeen zetten we daarmee neer. Het idee komt uit België en sinds de duurzame markt doen we het regelmatig in Oudewater. Weggeven wat je zelf niet meer gebruikt, gewoon gratis en voor niets. Het blijft echt zo leuk en het maakt mensen juist niet graaierig, maar bewuster van alle spullen die we al hebben. Dat is echt het gesprek dat je de hele dag voert. En daar doen we het voor. Een stuk bewustwording wakkerschudden over ons koopgedrag en onverzadigbare drang naar nieuwe spullen.
Helaas houdt dit gedrag van ons misschien ook wel de rommelmarkten en kringloop in het leven. Dat is de andere kant van tweedehands verkoop of een Share Fair. Het lijkt erop dat bij rommelmarkten, tweedehandsverkoop en hergebruik steeds meer spullen worden gebracht. We hebben echt teveel spullen! En dan rijst de vraag of dergelijke verkooppunten en initiatieven ons koopgedrag wel op de juiste manier beïnvloedt. Het zal toch niet zo zijn dat we in de winkel maar allerlei spullen blijven kopen, die we helemaal niet nodig hebben, met in ons achterhoofd dat we dan de oude met een goed geweten naar de kringloop kunnen brengen?
Het is een gedachte die me benauwd. Want dat is nu net niét de opzet van een tweedehandsverkoop of Share fair. Alles wat je tweedehands koopt of krijgt, hoef je niet meer in de winkel nieuw aan te schaffen. Dat is pas goed voor het milieu!
Naarmate ik langer betrokken ben bij de Share fair en tweedehandsverkoop is dat een keuze die ik bewuster maak. Een keuze voor minder shoppen, minder aanschaf van aantrekkelijke koopjes en minder nieuwe kleding. Dat is pas echt duurzaamheid!

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Omrijden door storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort Nieuws 19 uur geleden
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 19 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 21 uur geleden
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport gisteren
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport 22 apr, 08:50
• Wethouder Jonkers monteert laatste routebordje.
Nieuwe fietsroute voor Montfoorts verkeersexamen Nieuws 21 apr, 09:00