Afbeelding
Foto: Thinkstock

Coalitie Montfoort wil winkeliers geen beperkingen opleggen

Algemeen 64 keer gelezen

Montfoort - Voor een voorstel om winkels toe te staan op zondag de deuren te openen, is volgens de Montfoortse oppositiepartijen te weinig onderzoek gedaan. Zij noemden het maandag tijdens een raadsforum een ‘mager voorstel.’ De coalitie beloofde bij haar aantreden om nog in 2018 zondagsopenstelling voor winkeliers mogelijk te maken. Volgens wethouder Ivo ten Hagen verandert de principiële politieke keuze van de coalitiepartijen niet.

De oppositie miste de inspraak van winkeliers en inwoners. ‘’Daarom hebben wij zelf een enquete onder winkeliers gehouden, zodat in elk geval de mening van één doelgroep kennen’’, verklaarde SGP’er Samuel van den Berg het onderzoek dat de vijf oppositiepartijen zelf op poten zetten. In de rondvraag onder 39 winkeliers gaven er 38 aan dat de huidige regeling met 17 koopzondagen voldoende is. Eén winkeleigenaar vond dat onvoldoende. Van diezelfde groep gaven vijf winkeliers aan voor zondagsopenstelling te zijn, maar vier van hen gaven tegelijkertijd aan zelf de deuren dan niet te openen.

Wethouder Ivo ten Hagen stelde dat meer onderzoek naar zondagsopenstelling geen toegevoegde waarde zou hebben. ‘’Het is inderdaad een mager voorstel, maar de uitkomsten van een onderzoek zou de principiële politieke keuze van partijen niet veranderen’’, aldus Ten Hagen.

De kritiek tijdens het forumdebat over zondagsopenstelling van de winkels richtte zich op de beperkte onderbouwing. ‘’Een supermager voorstel’’, stelde Luc Hoogstraten (Lokaal Montfoort). Casper Schrijver (D66), die zich nog niet voor of tegen wilde uitspreken: “Voor zo’n gevoelig onderwerp is dit een karig voorstel. Daarom hebben wij de enquete opgepakt.’’ En Ineke Langerak (ChristenUnie): ‘’Ik lees nergens iets over de wens onder inwoners.’’

De coalitie van VVD, Progressief Akkoord (PAK) en Inwonersbelangen (IB) beloofde in het hoofdlijnenakkoord nog in 2018 winkeliers de mogelijkheid te bieden om op zondag de deuren te openen. Aan die belofte wordt in het voorstel gerefereerd. ‘’Boodschappen doen op zondag is inmiddels een maatschappelijk verantwoord fenomeen’’, aldus Han Bovens (PAK). Mathieu Andriessen van de VVD vulde aan: ‘’Sommige ondernemers willen op zondag open, andere niet. Niemand wordt gedwongen, maar wij willen ook geen beperkingen opleggen.’’

Tijdens de forumvergadering lieten vertegenwoordigers van de Hersteld Hervormde Gemeente weten geen voorstander te zijn. ‘’Het is zeer de vraag wie er baat bij heeft. De kosten stijgen, maar de winst niet. Mensen gaan niet opeens meer brood eten als de winkel ook op zondag open is’’, aldus ouderling Dolderman.

Op 29 oktober neemt de raad een beslissing.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20