Wilemien Swanink is een doorgewinterd redder en slachtoffer. Mede dankzij steun van het thuisfront. (Foto: Lysette Verwegen)
Wilemien Swanink is een doorgewinterd redder en slachtoffer. Mede dankzij steun van het thuisfront. (Foto: Lysette Verwegen)

Willemien Swanink halve eeuw EHBO-er én LOTUS-slachtoffer

Algemeen 324 keer gelezen

Willemien Swanink is redder en slachtoffer. Al 50 jaar kan zij als gediplomeerd EHBO’er haar medemensen helpen. En als gediplomeerd LOTUSslachtoffer helpt ze 45 jaar haar collega-EHBO’ers en hulpdiensten om hun vaardigheden nog beter te oefenen en in praktijk te brengen. Daarom werd ze vorige week in het zonnetje gezet.

IJSSELSTEIN – IJsselsteinse EHBO-voorzitter Arend Jansen van Jorksveld hing haar een gouden kettinkje met het EHBO-symbool om. “Waar zie je nog dat iemand met zoveel inzet 50 en 45 jaar lid is van een club?” Hij is er trots op, want een EHBO- en LOTUSdiploma moeten met oefenavonden en examens geldig gehouden worden.
Willemien (73) behaalde haar EHBO-diploma in mei 1968. “De examinator vroeg me om de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS) te volgen. Ik had geen idee wat het was, iets van wonden maken dacht ik. Ik ben meteen aan de gang gegaan.” Tijdens de tweejarige opleiding leren de deelnemers ensceneren, grimeren, ontwerpen en spelen. Elk onderdeel moet minimaal met een 7 worden afgesloten. “Het is meer dan ‘kliederen’ met elkaar, al is dat ook belangrijk. Met durf en lef moet je veel doen”, weet ze. “Eenmaal in je rol zie je niets meer wat langs de kant gebeurt, je bent volledig op jezelf geconcentreerd.” Haar EHBO-diploma komt vaak van pas. “Vorige week heb ik nog een vriendinnetje van mijn achterkleinkind verzorgd.”

Waarom ze koos voor EHBO en LOTUS: “Toen ik in Nijverdal woonde wilde ik verpleegster worden. Maar ik kwam mijn echtgenoot Wim uit IJsselstein tegen. We trouwden en toen kwam er niets meer van.” Een leuk detail: “Mijn kinderen zijn wel allemaal de zorg in gegaan, dus misschien zit het in de genen”, lacht ze. Ze is blij met de steun van het thuisfront. “Wim was een tafeltennisser en als ik naar mijn LOTUS- en EHBO-avonden moest wisten we de zorg voor de kinderen altijd goed te regelen.” Ze herinnert zich een examen dat ze niet tijdig heeft kunnen doen. “Omdat ik hoogzwanger was.”

Met een groepje van zes had IJsselstein de eerste LOTUS-groep. “Ik heb nooit gedacht ‘Waar ben ik aan begonnen’, want het is een leuke, misschien wat vreemde hobby. Ze zeggen ook wel eens: als LOTUS hoef je niet gek te zijn, maar een beetje gek zijn helpt wel.” Willemien was bij heel wat oefeningen – van militairen, politie en hulpdiensten in binnen- en buitenland LOTUSslachtoffer. “Als ik ergens ben denk ik wel eens: daar heb ik gelegen.” Dat geldt ook voor oefeningen in ziekenhuizen, op de Henri Dunant en zelfs de grote oefening op de oude Lekbrug jaren geleden. Haar leuke herinneringen: “Een LOTUScollega met een afgehakte hand. Het leek zo echt dat twee agenten kotsend wegliepen.” Of een oefening met een geamputeerd been, dat verderop lag. “Ze vonden het goed geschminkt, maar mijn LOTUScollega had écht een kunstbeen.” En Willemien gaat verantwoordelijk door. “Ik wil wat doen voor mijn omgeving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23