FC Oudewater wint op de valreep

Algemeen 56 keer gelezen

Oudewater – Candia’66 4 – 2

Verrassend was het begin van de wedstrijd, de gastheren keken binnen een minuut of zes al tegen een achterstand aan tegen het tot nu toe onbekende Candia uit Rhenen. Het team uit de Gelderse Vallei verscheen met een uiterst jonge ploeg in het veld, slechts een speler van 26 jaar en de rest was allemaal 21 jaar of jonger. Hier hadden de Oudewaternaren met inmiddels behoorlijk wat ervaring binnen de lijnen gebruik van moeten maken. Niets was minder waar, na ruim een half uur stond het zelfs 0-2 voor de bezoekers. In het tweede deel van de wedstrijd zou Oudewater alsnog de boel weer rechtzetten.

Niet om van te genieten

Al in minuut drie van de wedstrijd moest de Oudewaterse doelman, met gevaar voor eigen leven, uit zijn doel komen om een dreigend doelpunt te voorkomen, het leverde Candia niets op maar de Oudewaternaar bleef aangeslagen op het (kunst)gras achter. Uiteindelijk kwam hij, zelfs zonder het gebruik van de inmiddels beroemde spons, weer op de been. Het bleek uitstel van executie, luttele minuten later lag de bal toch in het net, uit een hoekschop knalde Nick ter Burg binnen (0-1, 6e min.). Het verdere spelbeeld in die eerste helft was niet echt om van te genieten, slordig balverlies, te lang lopen met de bal en foutieve passes kwamen te vaak voor binnen de Oudewaterse gelederen. Tot overmaat van ramp scoorde Scandia ook nog een tweede treffer. Uit een van de snelle aanvallen scoorde Lars Kruse de 0-2 na een strakke voorzet van Daan Achterberg (36ste min.) Wouter van Sprundel deed nog een poging om de aansluitingstreffer op het scorebord te brengen, maar de jonge doelman Kok (18 j.) was attent en onderschepte het leder.

Omzettingen

Met twee wissels, Nick van den IJssel voor Tim Goes en Walter van der Neut voor Ivo Anbergen en wat omzettingen werd de tweede helft voortvarend opgepakt. Oudewater liet zich weer als vanouds gelden en dat loonde, zo rond de 52ste minuut was het Menno Venhof die uit een terechte strafschop de 1-2 liet noteren, het was doelman Kok die dit veroorzaakte in een uiterste poging om Bart Griffioen te stoppen. Aan de overkant van het veld voorkwam een Oudewaters been dat de inzet van Alec Nieboer in het doel van de gastheren verdween.

“Grens” overschrijdend gedrag

Zo rond het uur spel was het invaller Van den IJssel die op snelheid zijn verdedigende man Haris Bajric passeerde, de Candiaan kon niets anders doen dan de Oudewaternaar afstoppen met een overtreding ten koste van een gele kaart. De grensrechter van de Rhenenaren bedacht zich geen moment en pegelde de vlak voor hem liggende bal zo’n vijftig meter verder. Dit werd hem door de scheidsrechter van dienst niet in dank afgenomen en hem werd vriendelijk doch dringend verzocht het veld te verlaten. Een heuse “gedwongen” wissel dus.

Beb Bakhuys

Een doelpunt zoals de ooit bewonderde middenvoor van o.a. het Nederlands Elftal en HBS in de jaren ‘40 scoorde was ditmaal, zo’n 80 jaar later, weggelegd voor de Oudewaterse aanvoerder Menno Venhof, zijn zwevende kopbal betekende de nu welverdiende 2-2 voor FC Oudewater (75ste min.) Overigens dient vermeld dat ook de voorzet van Nick van den IJssel een beauty was. Vooralsnog had doelman Kok zijn doel bewonderenswaardig verdedigd. Toch moest ook zijn collega De Ruyter andermaal ingrijpen bij een dreigende doorbraak van Vince Goldman, de nu spaarzamere aanvallen van Candia bleven gevaarlijk totdat Mike Rijsbergen een duit in het Oudewaterse zakje deed, zijn Panna voorafgaand aan zijn doelpunt oogstte alom bewondering (3-2, 89ste min.). Hierna was de Rhenense weerstand gebroken en was het aan Nick van den IJssel om de kers op de taart te leggen, uit een strakke voorzet van Griffioen knalde hij raak en stond de eindstand op het bord ( 4-2, 90+3 min.)

Opstelling Oudewater: Arnold de Ruyter, Mike Rijsbergen, Niek Sluijs (Mike Snel), Björn Stalvord, Djardo Boele, Simon La Lau, Tim Goes (Nick van den IJssel), Menno Venhof, Wouter van Sprundel, Ivo Anbergen (Walter van der Neut), Bart Griffioen.

Met een uiterst fraai doelpunt opende pupil van de week Wes Verkleij de score vandaag, heel goed Wes!