Foto:

Wat is waarheid?

  •   keer gelezen

Zoveel nieuwsberichten tuimelen vaak over elkaar heen. Vorige week kwam in het nieuws dat het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door elektrische fietsen, in tegenspraak met eerdere berichten, niet zou zijn gestegen. Eerlijk gezegd geloof ik niets van zo’n nieuwsbericht.


Met mijn simpele verstand en alle ervaringen in het verkeer met zo’n supersnelle elektrische verkeersdeelnemer is dat nieuwsbericht niet geloofwaardig. Ook al zou, zoals erbij werd vermeld, deze conclusie zijn getrokken naar aanleiding van een gedegen onderzoek door VeiligheidNL, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het bericht vermeldt dat er weinig verschillen zijn tussen ongevallen met gewone fietsen en ongevallen met elektrische fietsen.
Het op- en afstappen met de zware elektrische fiets zou de belangrijkste oorzaak van letsel zijn. Het kan gewoon niet waar zijn! En als je wat googelt staat heel internet vol met berichten die het tegendeel vertellen. Welke belangen spelen in dit bericht een rol, denk ik dan? Weet u/ jij nog wat de waarheid is in al die berichten stromen? Ga er maar aan staan! Als ik als gewone burger probeer om waarheid in mijn doen en laten na te streven, dan is dat nog een flinke klus. Elke keer weer word ik genadeloos teruggefloten door de eindeloze stroom van tegenstrijdige berichten en moet ik als leek en eenvoudig mens opnieuw de waarheid zoeken. Ik vind het nogal verwarrend en het frustreert mij vaak enorm. Ooit leerde ik dat waarheid en een goede leugen heel dicht bij elkaar liggen. De beste leugen bevat 90% van de waarheid maar is door een kleine twist of andere interpretatie bewust gelanceerd om iedereen op het verkeerde been te zetten. Dat is natuurlijk wat er tegenwoordig massaal in de media en onze maatschappij gebeurd. Misschien kan ik met mijn kleine columnpje die waarheid nog maar weer eens bij jou neerleggen. Laat je niet zo maar iets wijsmaken!

Margreet Nagtegaal

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten