Veel belangstellenden schuifelden langs de borden om vanuit verschillende uitgangspunten hun mening te geven. (Foto: Lysette Verwegen)
Veel belangstellenden schuifelden langs de borden om vanuit verschillende uitgangspunten hun mening te geven. (Foto: Lysette Verwegen)

IJsselsteiners wachten met smart op woonvisie

Algemeen 227 keer gelezen

De woonmarkt in Nederland zit op slot en ook in IJsselstein hebben inwoners met problemen te maken. Er zijn te weinig sociale huurwoningen, te weinig koopwoningen voor starters en doorstromers en ook senioren kunnen hun grotere woningen niet verruilen voor een kleinere, toekomstbestendige woning in het huur- of koopsegment.

IJSSELSTEIN – Met smart wachten mensen en ook organisaties, zoals woningcorporatie Provides, op de plannen van de gemeente. Mag er straks gebouwd worden buiten de rode contouren – de harde grens waarbuiten gemeenten niet mogen bouwen – en waaraan de provincie blijft vasthouden? Wat betekent een grote woningtoename voor de mobiliteit, zoals als in- en uitvalswegen, en de voorzieningen? En aan welke woningen en welke kwaliteit is de meeste behoefte? De gemeentelijke Woonvisie 2019-2040 moet er antwoord op gaan geven.
Bewoners kregen vorige week de kans om hun wensen en ideeën in te dienen tijdens een inloopavond. Op de flappen met thema’s als: Betaalbaarheid en wonen, Wonen met zorg, Wonen en leefbaarheid en Aanpak bestaande woningen, konden opmerkingen en ideeën worden geplakt.

Vijftiger Marco kijkt naar een volgende stap. “Er zou jaarlijks – met visie om de doorstroming te bevorderen – gebouwd moeten worden. En dan moet de gemeente beginnen bij het middenkader, want dat is het grootst en zij hebben geld te besteden.” Ook belangrijk: “Houd ook de bewoners binnen, want op dit moment vertrekt een jonge generatie naar elders omdat de woon- en startmogelijkheden ontbreken. Mijn kinderen gaan de deur uit, ik woon 15 jaar in mijn huidige huis en wil verder, maar er is niets.” En als hij mag kiezen: “Niet alles standaard, maar graag een mooie gevarieerde bouw, zoals op de Schuttersgracht.”
Een constante stroom van bezoekers komt naar de inloop. “Mensen van alle leeftijden komen goed voorbereid en het zijn niet alleen de echte vastgoedmannen”, vertelt een ambtenaar. “Zelfs 90-plussers zijn nog actief op zoek op de woningmarkt.”

Een van de ouderen merkt op dat er meer voor senioren gebouwd moet worden. “Kijk dan ook goed naar de toegankelijkheid en naar woonvormen zoals De Meridiaan.” Veel gehoord is ook de wens om de rode contouren los te laten. “Als ze dat niet doen komt er niets meer bij en zijn alle jongeren straks vertrokken.” Op de flappen lijkt de duurzaamheid een beetje ondergeschoven. Vraaggericht bouwen en betaalbaarheid hebben de meeste belangstelling. ‘Nieuwbouw in de gemeente voor doorstroming’, ‘Polder Rijnenburg volbouwen’ of ‘Nieuwe woonvormen voor ouderen.’

Ook de zorg heeft aandacht: ‘Flats zonder lift zijn onacceptabel’, ‘Betaalbare appartementen voor senioren’ en ‘Hoogbouw voor ouderen rond de zorgcentra’, zijn enkele suggesties. En over duurzaamheid: ‘Laat de windmolens wegblijven’, ‘Zonnepanelen op alle daken’ en: ‘Hergebruik van bestaande of leegstaande panden zoals in Houten.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE gisteren
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18