Kinderen protesteerden afgelopen vrijdag tegen de voorgenomen gemeentelijke ontruiming van hun 'eigen'  speeltuin in de Schepenenstraat. (Foto: Paul van den Dungen)
Kinderen protesteerden afgelopen vrijdag tegen de voorgenomen gemeentelijke ontruiming van hun 'eigen' speeltuin in de Schepenenstraat. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Kinderen Schepenenstraat willen hun speeltuin houden

  •   keer gelezen

Bewoners van de Schepenenstraat willen hun zelf aangelegde speeltuin behouden. De gemeente Montfoort heeft daar andere gedachten over en hen aangeschreven omwille van veiligheid de toestellen daar weg te halen.


Montfoort - Omdat hij de gemeentelijke speeltuintjes in de wijk niet echt veilig en geschikt vond voor zowel zijn eigen kinderen als andere kinderen uit de buurt, begon bewoner Arnold van Zwol ruim twee jaar geleden met het plaatsen van een paar speeltoestellen op een stukje grond tegenover zijn woning. Slechts een gemeentelijke wipkip was daar zijn concurrent. De buurt kent een ‘ijzeren’ speeltuin met daarin onder meer een metalen glijbaan die vanwege de hoogte door de kleinere kinderen niet gebruikt kan worden en die ‘s zomers bloedheet wordt. Verder nog een ‘houten’ speeltuin, slecht onderhouden en met gevaar voor splinters. Ook het groenonderhoud was slecht, maar daar is de gemeente nu ineens begonnen met maaien. Bij Van Zwol viel kort geleden een ongeadresseerde, niet gedateerde brief in de bus waarin de Beleidsmedewerker Groen uitlegt dat het plaatsen van speeltoestellen en trampolines op gemeentelijke speelplaatsen en in de openbare ruimte niet is toegestaan. Van Zwol: “Kennelijk heeft iemand van de gemeente na ruim twee jaar deze speeltuin opgemerkt maar niet de moeite genomen om eens in de buurt zijn licht op te steken.” De gemeente Montfoort zegt al enige tijd van deze speeltuin te hebben geweten en realiseert zich goed dat het om het speelplezier van kinderen gaat, maar wijst ook op veiligheid en verantwoordelijkheid. “Handhaving heeft om interne redenen even stilgelegen, maar de bewoners zijn nu schriftelijk geïnformeerd over het beleid en voornemen van de gemeente.”

Om de tafel

Arnold van Zwol wil graag met de gemeente om de tafel, maar is duidelijk in zijn standpunt. “Ik begrijp dat de gemeentelijke aansprakelijkheid een rol speelt. Toen een van mijn kinderen letsel opliep in de gemeentelijke speeltuin was van die aansprakelijkheid weinig te merken. Onze speeltuin wordt dagelijks door een groot aantal kinderen bezocht. Ook hun oplettende ouders hebben het hier naar hun zin. De sociale betrokkenheid is groot. Een minder functionerend toestel wordt door mij direct vervangen. Ook de wat grotere jeugd komt hier. Daar heb ik gesprekken mee gevoerd zodat de buurt daar geen last van heeft. Jammer dat ze niet altijd hun rommel opruimen, maar dat doen wij dan zelf wel.”

Niet alleen Van Zwol kreeg een brief van de gemeente, maar ook Chantal van Spanje en Roy Molenbeek. Bij hen gaat het om het plaatsen van een trampoline. Van Zwol is niet van plan om zijn speeltoestellen zomaar te verwijderen. “Ze zijn veiliger dan die van de gemeente dagelijks in gebruik. Ik wil er wel een bord plaatsen dat men hier op eigen verantwoordelijkheid speelt. Maar gemeente, laten we gewoon praten en kijken waar wij elkaar kunnen helpen en versterken, zonder meteen met zo’n dreigend briefje aan te komen.”

De gemeente zegt via een woordvoerder toe, komend voorjaar met de inwoners in gesprek te gaan over de inrichting van de speelterreinen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten