Angelique Kraan met haar zoon Dillon bij de kinderboerderij in Montfoort.
Angelique Kraan met haar zoon Dillon bij de kinderboerderij in Montfoort. "Hij is ons kind en het is vanzelfsprekend dat we voor hem zorgen." (Foto: Danisha Kraan) Foto: Danisha Kraan

Mantelzorg is soms zo vanzelfsprekend

24 okt, 16:34 Algemeen

Op 10 november is het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Sinds 2015 reikt SWOM namens de gemeente op die datum in het St. Joseph de mantelzorgwaardering uit aan mantelzorgers die voor een inwoner uit de gemeente Montfoort-Linschoten zorgen. Een bijzonder voorbeeld.

Montfoort - Angelique Kraan woont met haar man en twee zoons in Montfoort. Eén van haar zoons is Dillon. Vanaf de geboorte wist Angelique dat er iets met hem aan de hand was. “Hij keek ons niet goed aan, maakte geen contact.” Vanaf het moment dat Dillon vier maanden oud was, begon het jarenlange traject van medische onderzoeken. Er werden door de tijd heen meerdere diagnoses gesteld, zoals het XYY-syndroom, hypermobiliteit, epilepsie, een verstandelijke beperking, klassiek autisme en ADHD. Pas toen Dillon 4 jaar oud was is zijn fontanel dichtgegroeid. Het gevolg is dat hij zijn hele leven hulp nodig zal hebben.
Dillon startte zijn kleutertijd op SBO De Keerkring in Woerden, maar stapte over naar speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Voor de middelbare school kwam hij terecht op De Stip VSO in Utrecht, een speciaal voortgezet onderwijs. Daar bleek al snel dat hij ondanks de begeleiding op school teveel prikkels kreeg en het niet redde. In december 2016, tijdens het eerste jaar, is hij gestopt. Sinds twee maanden in hij vrijgesteld van leerplicht.
Al in zijn schooltijd kwam Dillon in de weekenden al op de zorgboerderij in Haastrecht, Kinderen op Stap, voor dagbesteding. Om het als gezin te kunnen redden was het nodig de zorg soms even uit handen te geven. Bij Kinderen op Stap hadden Angelique en haar man al snel een goed gevoel. Toen Dillon niet meer naar school ging is, met een onafhankelijk cliëntondersteuner gezocht naar verschillende mogelijkheden. Een speciale leervorm zou het prettigst voor hem zijn, maar die is er niet in de omgeving. Inmiddels was het bij Kinderen op Stap mogelijk om te blijven overnachten. Sindsdien is Dillon daar een aantal dagen en nachten per week. Wanneer hij thuis is, heeft hij continu aandacht nodig.

Angelique, haar man en zoon Jamie zorgen met veel liefde voor Dillon. “Hij geeft veel liefde en heeft altijd aanspraak. Hij zoekt graag andere mensen op.” Zo ging Dillon op het strand eens bij twee dames zitten waarna de dames aan Angelique vroegen wat er met hem was. “Dat was érg fijn want dan kun je het uitleggen. Aan de buitenkant zie je niet dat hij iets mankeert, waardoor je wel eens nare reacties krijgt.”
Jamie kan aan de houding en blik in de ogen van Dillon zien hoe het met hem gaat. “Hun band is heel sterk.” Jamie zorgt als hij thuis is ook voor zijn broertje zodat Angelique en haar man eens samen weg kunnen. “Waar andere kinderen zelfstandiger worden naarmate ze ouder worden, zal Dillon altijd overal hulp bij nodig hebben.”
De afgelopen maanden heeft Angelique zorg en werk niet kunnen combineren. Ze heeft gekozen tijdelijk te stoppen met haar kapsalon omdat dit in combinatie met de zorg te belastend was. Op dit moment pakt ze haar werk weer langzaam op, maar wel op een flexibele manier. Angelique vindt zichzelf net als veel anderen geen mantelzorger. “Het is ons kind en het is vanzelfsprekend dat we voor hem zorgen.”

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers die voor een inwoner uit Montfoort-Linschoten zorgen en niet in de gelegenheid zijn de mantelzorgwaardering op 10 december op te halen kunnen op 13 november of 15 november alsnog terecht. Voor meer informatie kijkt u op www.swomontfoort.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03
Afbeelding
Bibliotheek IJsselstein voortaan op dinsdagavond open Algemeen 16 aug, 15:00
Afbeelding
Bouwen maar ! Algemeen 16 aug, 14:59
Afbeelding
Polsstokspringster Demi Groothedde vecht zich terug Sport 16 aug, 10:00
Afbeelding
‘Dweilen op het plein’ met ZWUP tijdens Jaarmarkt Montfoort Algemeen 15 aug, 17:27
Afbeelding
Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein Algemeen 15 aug, 12:39
Afbeelding
Thomas van Midden de sterkste in Jaarsveld Sport 15 aug, 10:14