Jan Terberg overhandigt met nicht Marlies en tante Nel de cheque in de Smederij aan stichting De Warmtebron. (Foto: Lysette Verwegen)
Jan Terberg overhandigt met nicht Marlies en tante Nel de cheque in de Smederij aan stichting De Warmtebron. (Foto: Lysette Verwegen)

Welkome steun Terberg voor De Warmtebron

Algemeen 83 keer gelezen

Drie jaar geleden werd in Benschop stichting dagopvang De Warmtebron opgericht. Een voorziening, gerund door vrijwilligers, waar veel kwetsbare inwoners graag gebruik van maken. Elke donderdag verzorgt De Warmtebron voor de bezoekers een dag vol activiteiten én een gezamenlijke warme maaltijd. Maar daar is geld voor nodig.

BENSCHOP – De gemeente geeft subsidie, maar giften zijn welkom en hard nodig. De blijdschap was donderdag groot toen een afvaardiging van de oer-Benschopse familie Terberg namens de Terberg Foundation een cheque overhandigde van 5.200 euro. “Daarmee kunnen we vanaf 2019 de dagbijdrage van 7,50 euro van onze bezoekers een paar jaar verlagen”, aldus voorzitter Wim Velis bij ontvangst van de cheque. “Een sociaal gebaar van een sociaal bedrijf. Vooral voor ouderen met een klein inkomen is zelfs 7,50 euro al veel.”
Vaak is het juist die groep die in een isolement terecht komt. “En die mensen wilden we helpen”, aldus Ans van den IJssel, die samen met Annemiek van Vliet het plan voor de stichting bedacht. “Ik werkte in zorgcentrum Ewoud op de dagopvang en zag wat dat met mensen deed. Ik wilde graag een opvang voor zulke inwoners in Benschop.”
Ze startte haar zoektocht naar vrijwilligers, geld en een locatie. “Dat werd de kantine van de Bosrand. We zijn gestart met vier deelnemers, maar dat zijn er inmiddels al 16 en we hebben een poule van 20 vrijwilligers, inclusief chauffeurs om mensen op te halen.” De indeling van de dag: “We beginnen met koffie met iets lekkers, er is vers fruit, we zorgen voor voldoende drinken en bewegen, gebruiken samen een vers gekookte warme maaltijd en we verzorgen een uitje, een leuk of interessant bezoek, muziek en diverse kleinere activiteiten. Onze bezoekers kijken er enorm naar uit en je ziet de mensen opleven.”
Bijzonder was dat de cheque door Jan Terberg, zijn nicht Marlies en tante Nel werd uitgereikt in de Smederij in Benschop, de bakermat van het concern dat volgend jaar 150 jaar bestaat, wereldwijd actief is en 2.500 personeelsleden in dienst heeft over de wereld. “En we zijn nog steeds honderd procent een familiebedrijf”, aldus een trotse Jan Terberg, die in vogelvlucht de familiegeschiedenis doornam. “Ook de vijfde generatie levert weer kandidaten op voor het bedrijf. Maar ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.” Vanaf het begin had de smid Terberg en zijn opvolgers - die de zaken steeds verder uitbreidden - oog voor de wens van hun klanten, maar ook een groot sociaal gevoel voor de mensen in het dorp en hun werknemers. “Niet voor niets werken sommige mensen zo lang bij jullie”, zegt een van de toehoorders. De Terberg Foundation wil bijdragen aan de maatschappij. “We willen mensen in een kansarme situatie zelfstandigheid bieden, zodat hun welzijn toeneemt en de kwaliteit van de lokale samenleving - de Lopikerwaard - verbetert. De Warmtebron is zo’n voorbeeld.”

Kijk op: www.terbergfoundation.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23