Ook burgemeester Van Domburg doneerde, samen met andere vrijwilligers, tweemaal twee uur van zijn vrije tijd. Foto: Lysette Verwegen)
Ook burgemeester Van Domburg doneerde, samen met andere vrijwilligers, tweemaal twee uur van zijn vrije tijd. Foto: Lysette Verwegen)

Met een paar uurtjes vrije tijd maak je een ander blij, en het werkt

Algemeen 143 keer gelezen

Het kwam zomaar op het pad van Geraldine Knoop en Monique Vermeulen: de website goeddoenvooreenander.nl, om de eenzaamheid onder mensen te verlichten. Bijvoorbeeld door samen koffie te drinken. De inzet: tweemaal twee uur van je vrije tijd.

IJSSELSTEIN – “En wie heeft er nu niet een paar uurtjes tijd”, vinden Geraldine en Monique. “De eerste twee uur loop je mee en een volgende keer – weer twee uur – doe je het zelf en neem je een vriend(in) of bekende mee, om mee te laten lopen. Zo ontstaat er een lange estafette van activiteiten, bijvoorbeeld koffie schenken, waarmee je bij mensen de eenzaamheid kunt verlichten.” Samen sloten ze aan bij de woonzorgcentra Mariënstein en Isselwaerde, waar ze de ‘estafette’ levend houden. “We coördineren sinds december de mensen die zich bij ons aanmelden om mee te doen. We hebben al 50 deelnemers gehad; een leuk begin, maar voor een stad met ruim 35.000 inwoners kan het wel een beetje meer.”
Het is voor iedereen leuk. “Voor jong en oud, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven als vervanging voor de vrijdagmiddagborrel. Doe eens iets anders. Dat hoort ook bij maatschappelijk ondernemen.” Er zijn mogelijkheden genoeg op diverse momenten.”Het is helemaal leuk als mensen er zo van genieten dat ze het vaker willen doen.” Vooral de woonzorgcentra willen buiten naar binnen halen. “Er zijn bewoners die weinig of geen bezoek krijgen en helemaal opleven tijdens activiteiten als samen koffiedrinken, een spelletje doen of een andere activiteit.”

Burgemeester Van Domburg was direct in om deel te nemen en de bingo te draaien in Isselwaerde. “Natuurlijk heb ik een paar uurtjes beschikbaar in het weekend. Met de bingo heb ik in Isselwaerde ervaring, met koffie schenken wat minder, dus dat doen andere vrijwilligers.”

Voor vrijwilligerscoördinator Tineke Zwambag zijn de extra vrijwilligers - tweemaal twee uur of blijvend - een uitkomst. “In Isselwaerde kunnen we nu vaker activiteiten organiseren en voor de bewoners in Mariënstein is er nu elke zondag een Kletspot-koffie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20