Mieke Kromwijk, Daniël Dekker, Jan Kromwijk en Jan-Erik Reuvekamp voor de herbouwde botenloodsen van de jachthaven. (Foto: Rinus Verweij)
Mieke Kromwijk, Daniël Dekker, Jan Kromwijk en Jan-Erik Reuvekamp voor de herbouwde botenloodsen van de jachthaven. (Foto: Rinus Verweij) Foto: Rinus Verweij

Herbouwde botenloodsen Marnemoende nog beter

Algemeen 431 keer gelezen

De botenloodsen staan overeind alsof er niets gebeurd is. Dak, wanden, glaspuien, alles zit op zijn plek. Aan de inrichting en afwerking wordt nog gewerkt. De buitenwanden krijgen een bekleding van zware eikenhouten delen. Eigenaar Jan Kromwijk van jachthaven Marnemoende durft zich enige voorzichtige trots te veroorloven.

IJsselstein - Het voornemen om de twee loodsen die eind januari door brand werden verwoest nog voor het begin van het winterseizoen te herbouwen is, mede dank zij de inzet van een bevriende aannemer, inderdaad gerealiseerd. Daardoor is slechts één seizoen inkomsten uit stallingsgeld verloren gegaan, en niet twee.
Toch is Kromwijk nog altijd aangeslagen door de gevolgen van de brand. “Voor onze klanten is het een ramp geweest. Slechts één ijzeren scheepje uit de jaren ‘30 kan misschien gerestaureerd worden, en Yselvaert komt er mede door steun van IJsselsteinse bedrijven gelukkig weer bovenop. Maar van de 87 getroffen booteigenaren zijn er maar 25 teruggekomen. De anderen zijn gestopt met varen. Velen hadden jaren aan hun boot gewerkt. Dat is nooit volledig te compenseren, al ben je nog zo goed verzekerd.”
Zijn vrouw Mieke knikt. “Het is wrang dat de grootste boten het best gedekt waren door de verzekering. Iemand met weinig geld die jaren lang aan een oud scheepje heeft gewerkt, krijgt maar een fractie van zijn investering terug.’’
‘’Toch moet je het wel in perspectief zien,” zegt ze. “Je levenswerk zien verbranden is zeker een ramp, maar er zijn geen slachtoffers gevallen. Vier kinderen onder de trein, dat is een veel grotere ramp. Het is wel hartverwarmend hoeveel aardige reacties we hebben gekregen. En gelukkig waren we als jachthaven wel goed verzekerd, maar de juridische strijd over de aansprakelijkheid gaat nog lang duren.”
Medewerker Daniël Dekker (30) zal zich de brand altijd blijven herinneren.”Ik stond er met mijn neus bovenop. Doordat het koud én zonnig was, leverden de zonnepanelen maximaal vermogen. Door kortsluiting ontstond een steekvlam van maar liefst 5000 graden. Dan moet je rennen voor je leven. De kabels liepen door over twee daken, daardoor stonden meteen twee loodsen in brand ondanks de brandwerende tussenwand. De kunststof lichtstraten vatten onmiddellijk vlam en smolten. Het brandende materiaal kwam op de gestalde boten terecht.”
Kromwijk is wel ingenomen met de verbeteringen die in de nieuwe loodsen zijn aangebracht. “Het ontwerp is grotendeels hetzelfde, maar er is nu vloerverwarming voor meer comfort. Het dak is nu gedekt met sandwich-golfplaten in plaats van de vezel-cement-golfplaat die er was. De lichtstraten hebben een andere plaats gekregen, en de indeling van de scheidingswanden is verbeterd. Daardoor gaat inparkeren nu makkelijker.”

De hamvraag is: komen er weer zonnepanelen op het dak? “Zeker,” antwoordt Jan, “meer zelfs. Maar wél van een andere firma.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20