Wijkagent Atie de Waard (links) met collega's op pad in het centrum van Oudewater en industriegebied Tappersheul. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Wijkagent Atie de Waard (links) met collega's op pad in het centrum van Oudewater en industriegebied Tappersheul. (Foto: Margreet Nagtegaal)

Help de politie met je eigen bewakingscamera

Algemeen 336 keer gelezen

Om het recherchewerk van de politie te vergemakkelijken kan de politie gebruik maken van een databank genaamd Camera in Beeld. Hier zijn beveiligingscamera’s aangemeld van particulieren en bedrijven. Om misdaden sneller op te lossen is het belangrijk dat mensen zich zoveel mogelijk hierbij aanmelden.

Oudewater – Onlangs gingen wijkagenten in het centrum en industriegebied Tappersheul alle bedrijven en panden langs om te kijken waar bewakingscamera’s hangen. Als in een bedrijf of pand camera’s aanwezig waren werd gevraagd of het bedrijf zich wilde aanmelden bij de databank Camera in Beeld. Ter plaatse kon men via de mobiele telefoons van de wijkagenten het formulier invullen en met enkele minuten zorgden ze er voor dat hun camera’s werden aangemeld. Wijkagent Atie de Waard-Papilaja vertelt: “Op deze manier zoeken we het warme contact op met inwoners en ondernemers in Oudewater.” Opvallend veel ondernemers in het centrum reageren negatief op de vraag of er camera’s in hun pand zijn. “Dit is Oudewater hé! Hier wordt nooit gestolen.”
Atie benadrukt hoe belangrijk het is dat bedrijven zich goed beveiligen. “Veel mensen denken nog te makkelijk dat er niets in Oudewater gebeurt. Maar Oudewater kan wel een doorgangsroute zijn voor criminelen. Heel vaak moet er eerst iets gebeuren voordat men aan beveiligingscamera’s begint.”
De zoekactie leverde de politie uiteindelijk 37 nieuwe aanmeldingen op. Een mooie opbrengst en zelf aanmelden kan later ook op elk moment geregeld worden. Zowel bedrijven als particulieren kunnen zich bij deze databank aanmelden. Als een bedrijf of particulier zich aanmeldt bij de databank, betekent dat de recherche als er calamiteiten in de buurt plaatsvinden contact kan opnemen met de vraag of er gebruik gemaakt mag worden van hun camerabeelden. Het is dus niet zo dat de politie te allen tijde mee kan kijken met de aangemelde bedrijven. Alleen in geval van een misdrijf, inbraak of overval wordt er contact opgenomen.
Beschikbaar gestelde camerabeelden besparen de recherche enorm veel tijd in het onderzoek. “Als de recherche hierdoor tijd bespaart kan het meer tijd aan andere zaken besteden.”

Zinvol

De databank heeft alle gegevens van de geplaatste camera’s in kaart gebracht. Hoeveel camera’s in het pand hangen, wáár ze hangen, hoelang de beelden bewaard blijven en wat het zichtveld van de camera is.
Het contact met de bedrijven en particulieren vindt wijkagent Atie de Waard- Papilaja erg zinvol. “Er blijkt hier een groot veiligheidsgevoel te heersen over het algemeen. Maar dit contact zet mensen ook weer aan het denken.”
Ook de zogenaamde dummy’s onder de camera’s brengt de politie in kaart. “Het is fijn als we dat allemaal weten.”

Meedoen is geheel gratis en aanmelden kan via www.politie.nl/cib.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 23 uur geleden
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50