Deelnemers aan het project Kastanjeboom Kasteelplein aan het werk bij het Montfoorts  Kunstenaars Collectief (Foto: Paul van den Dungen)
Deelnemers aan het project Kastanjeboom Kasteelplein aan het werk bij het Montfoorts Kunstenaars Collectief (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Hout kastanjeboom Kasteelplein verwerkt tot kunst

  •   keer gelezen

In het voorjaar vond een van de twee gezichtsbepalende kastanjebomen op het Kasteelplein in Montfoort zijn vroegtijdig einde. Het was een niet meer te bestrijden schimmelziekte die het lot van deze tachtigjarige bezegelde.


Montfoort - De boom die begin 1900 nog uitzicht had op de resten van Kasteel Montfoort, de strafinrichting voor meisjes, de Grote Gracht en de Provinciale weg, het verkeer zag toenemen en de nieuwbouwwijk Hofland zag verrijzen. Die zijn uitzicht zag ontnomen bij de bouw van het stadskantoor. Die duizenden kinderen hun ballonnen zag oplaten tijdens koninklijke feestdagen, op 4 mei verdriet en leed zag. De boom die honderden bruidsparen tot decor is geweest en in het voorjaar zijn stralend wit of roze gekleurde kaarsen liet zien. Die boom is niet meer. Dankzij Piet van der Wildt van het Montfoorts Kunstenaars Collectief werd de stam naar het terrein van het MKC gebracht.
Daar startte in oktober het Kunstproject Kastanjeboom Kasteelplein waar cursisten onder leiding van Maarten Schepers aan de slag gingen met het hout van deze markante boom. Zo ook Sylvia Benschop. Zij heeft geen speciale herinnering aan deze boom, maar vindt het leuk met houtbewerking bezig te zijn. Inmiddels zijn de contouren van een teckel zichtbaar, die zij de naam Takkie (uit Jip en Janneke) heeft gegeven. Tonny van Leeuwen werkt aan een driekoppig beeld. “Het is veel werk en goed voor de armspieren.’ Haar herinneringen zijn toch wel de 4e mei. Keramiste Jeanette Huizinga-Luteijn uit Linschoten maakt een vrouwenfiguur met bloemen. In de ingewaterde holtes van het hout stopt zij verschillende keramische stenen. Ook Peter Appelhof heeft niets met de boom. Hij volgt slechts het hout tijdens de bewerking en vindt de cursus ook wel meditatief. Marcel Wammes trouwde in 1987 in Montfoort en heeft onder de boom een groot feest gehad. Ook hij laat in een kunstwerk een deel van de boom voortleven. Willem en Nel van Arkel nemen een kijkje en kopen meteen een aantal boomschijven. Een bijzonder cadeau voor de feestdagen.

Begin 2019 start Maarten Schepers een nieuwe workshop beeldhouwen met het hout van de kastanje van het Kasteelplein. Ook komt er in het voorjaar een tentoonstelling van de kunstwerken die door de cursisten zijn gemaakt. Nog steeds zijn er boomschijven te koop; Ruw 2,50 euro, geolied 4 euro en geolied met logo 5 euro. Het MKC ligt aan het Klaverpad in Montfoort. Op zaterdag zijn er altijd wel kunstenaars aanwezig om vragen te beantwoorden of bel met Maarten Schepers op 06-53976639.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten