De moerbeibomen langs de weg bij de Hervormde Begraafplaats Oudewater zijn vorige week gerooid. Tot veler opluchting. (Foto: Margreet Nagtegaal)
De moerbeibomen langs de weg bij de Hervormde Begraafplaats Oudewater zijn vorige week gerooid. Tot veler opluchting. (Foto: Margreet Nagtegaal)

Laantje hervormde begraafplaats blijft: ook zonder moerbeibomen

Algemeen 219 keer gelezen

De moerbeibomen langs de weg bij de Hervormde Begraafplaats Oudewater zijn vorige week woensdag gerooid. Tot opluchting van de beheerder en kerkrentmeesters van de begraafplaats. Er ging heel wat politieke onrust en overleg aan vooraf.

Oudewater - Zo’n 15 jaar geleden stonden rondom de hele begraafplaats dezelfde bomen. Deze werden gerooid vanwege de overlast van de naalden die in het najaar de graven ontsierden en vervuilden. Maar het rijtje van acht moerbeibomen langs de Waardsedijk bleef staan in de veronderstelling dat ze op gemeentegrond stonden en de gemeente geen akkoord gaf om de bomen te vellen. Weghalen zou betekenen dat het bijzondere laantje zou verdwijnen. Alle tegenargumenten over de overlast op en nabij de graven ten spijt. Beschermd stadsgezicht heet dat. Totdat kort geleden iemand in de boeken dook. “Van wie was die grond nu eigenlijk echt?” Toen bleek dat de grond waarop de bomen staan eigendom is van de Hervormde Begraafplaats. Opnieuw gingen de kerkrentmeesters in overleg met de gemeente.
Er kwam een akkoord om de inmiddels reusachtige bomen te mogen vellen. Iets dichter naar de weg worden lindebomen teruggeplant zodat het laantje zal blijven. Vlak langs de begraafplaats zelf komen berkenbomen. Al snel meldden zich de eerste gegadigden om het hout te hergebruiken. Chiel van Dijk gaat van het hout twee bankjes maken die langs het laantje komen te staan. Verder gebruikt hij het hout om meubels van te maken. Astrid Jaarsveld maakt van de ronde houten schijven sokkels voor haar beeldhouwatelier en gebruikt het hout ook om er kunstwerken van te maken. Verder worden de lange bomen gebruikt om planken van te zagen voor het maken van een kar. Het lichte hout is daarvoor uitermate geschikt. Bij het rooien van de boom dicht bij de aula werd ontdekt dat deze ziek was. Dat had een gevaar kunnen opleveren. Het overleg met de gemeente heeft ook opgeleverd dat er gekeken wordt naar opknappen van het smeedijzeren hek, het mausoleum en oude graven van bekende Oudewaternaren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37