De bekende presentator Joris Linssen zorgt ook voor mooie menselijke verhalen in en onder de kerstboom. (Foto: Robert Aarts; KRO/NCRV)
De bekende presentator Joris Linssen zorgt ook voor mooie menselijke verhalen in en onder de kerstboom. (Foto: Robert Aarts; KRO/NCRV) Foto: Robert Aarts

Goed gesprek bij de Joris’ Kerstboom in de bibliotheek

Algemeen 99 keer gelezen

De bibliotheek aan de Overtoom is twee kerstbomen rijk: een boom bij de sfeervolle tentoonstelling van 10 jaar Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. En een grote boom midden tussen de boeken: de Joris’ Kerstboom.

IJSSELSTEIN – De Joris’ boom verwijst naar het televisieprogramma Joris’ kerstboom van presentator Joris Linssen, ook bekend van het programma’s als: Taxi, Hello Goodbye en Showroom. Overeenkomst van deze programma’s is dat Linssen mensen hun verhalen laat vertellen. Zo ook onder de kerstboom, waar Linssen vraagt: “Wie zet jij in het licht?” Mensen uit het hele land komen naar Joris’ Kerstboom om er een foto in te hangen van een bijzonder persoon die zij graag in het licht willen zetten. Zo wordt de grote Joris’ Kerstboom een ontmoetingsplaats waar je elkaar ten huwelijk kunt vragen, een reddende engel kan bedanken, sorry kan zeggen of een hechte vriendschap kan vieren. De kerstboom groeit daarmee uit tot een monument voor en van mensen van betekenis.

Ook in 182 andere bibliotheken staat een Joris’ Kerstboom met dezelfde uitnodigende boodschap. “De kerstboom vol kerstgedachten wordt een ontmoetingsplaats. Het versieren en ophangen van de kerstballen kan leiden tot mooie gesprekken bij de kerstboom. Erg waardevol voor veel mensen in de dagen voor Kerst”, verwachten de bibliotheekmedewerkers. “We gaan, net als onze vrijwilligers, graag met bezoekers in gesprek om ze op weg te helpen en een luisterend oor te bieden.” De Joris’ Kerstboom was vorig jaar al in de bibliotheken van Noord- en Zuid-Holland te vinden. “Een enorm succes”, vertelt medewerker Ilja Bakker. “De bibliotheken blijken een uitstekende plaats en warme omgeving om mensen rustig hun kaartje te laten schrijven en anderen te ontmoeten.”

De eerste ballen hangen al in de boom. “Goede wensen, maar ook boodschappen om mensen een hart onder de riem te steken.” De kaartjes in de versierde doorzichtige ballen zijn leesbaar en kunnen in januari worden opgehaald.” Of er een huwelijksaanzoek bij zit? “Geen idee, maak me gek”, lacht Ilja.

In de bibliotheek aan de Overtoom 7 staat tot 29 december een Joris’kerstboom. Bij de kerstboom staat een tafel met kerstballen. Bezoekers kunnen een kerstbal vullen met hun persoonlijke boodschap, een tekening of een foto van een persoon die veel voor hen betekent. Om iemand te bedanken, sorry te zeggen, een hechte vriendschap te vieren of een andere boodschap achter te laten en daarmee een bijdrage te leveren aan de eerste echte IJsselsteinse Joris’ Kerstboom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10