Foto: Paul van den Dungen

Nieuw pastor Nowara komt uit Polen

  •   keer gelezen

Het pastoraal team van de geloofsgemeenschappen van de Heilige Drie Eenheid parochie in Montfoort, Linschoten, Cabauw –Lopik-Polsbroek, Harmelen, IJsselstein, Benschop en Nieuwegein heeft sinds november een nieuwe pastor: Zygfryd Nowara, parochie vicaris.


Montfoort/Regio - In Pyskowice, een stadje in het zuiden van Polen en niet ver van Wadowice, de plaats waar Paus Johannes Paulus II geboren werd, zag Zygfryd Nowara op zondag 2 februari 1958, Maria Lichtmis, het levenslicht. Van jongs af aan is hij in diverse functies bij de kerk betrokken geweest. De sportieve jonge Nowara beoefende karate en had ook grote belangstelling voor informatica. Nowara ging mechanica studeren aan de technische universiteit en werkte later ook nog een jaar als ingenieur op de afdeling mechanisatie van een steenkolenmijn. Zelf zegt hij hierover: “Dit was niet alles wat mijn leven vervulde.’’
Op zijn 28e ging hij naar het seminarie om theologie te studeren. ‘’Eerst dacht ik nog dat er voor mij nog andere mogelijkheden waren om, zonder priester te zijn, mij in te zetten voor Jezus Christus en Zijn Kerk. Langzaam maar zeker hoorde ik steeds nadrukkelijker de zachte roepstem die uitgroeide tot een navolging van Christus, met inzet van heel mijn leven door de priesterwijding.”
In 1992 werd hij tot priester gewijd en ging naar een middelgrote parochie in Silezië. Tijdens zijn priesterstudie leerde hij in Polen jongeren uit Denekamp kennen die daar voor de Wereld Jongeren Dagen waren. Zijn contacten met Nederlanders werden steeds frequenter en hun roep om meer priesters in Nederland klonk steeds luider. “Toen kardinaal Simonis mij diezelfde vraag stelde was het niet zo moeilijk om daar ‘ja’ tegen te zeggen.”
In 1997 kwam hij naar het Aartsbisdom Utrecht. Sinds 1 november woont hij in de pastorie van de Sint Victorkerk in Benschop, vanwaar uit hij werkt in een pastoraal team voor het geheel van de 3eenheidparochie. “Mijn hart ligt bij het samen vieren en bij de gezinnen, waar geloof en waarden in eerste instantie worden doorgegeven. Ook al is de kerk in deze tijd dikwijls een teken van tegenspraak, ik heb er een rotsvast vertrouwen in dat de Kerk zal blijven bestaan en ook weer opnieuw een inspirerende gemeenschap mag zijn voor jongeren in deze individualistische tijden. Zij zijn zoekende, gaan naar festivals, leven met muziek en games, zoeken elkaar op en hopen zo langzaam de juiste weg te vinden”.
De naderende Kerst met al zijn commerciële uitingen typeert pastor Nowara als een “gezellige kerstindustrie”. Maar laten we vooral de essentie niet vergeten; de Geboorte van Christus.” Tenslotte nodigt hij iedereen hartelijk uit om met Kerstmis naar een van de kerken te komen om het Geboortefeest mee te vieren, om vervolgens af te sluiten met een “Zalig Kerstmis, want zo zeggen wij dat in katholieke kringen.’’

Voor meer informatie kunt u ook eens kijken op de website www.3eenheidparochie.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten