Miranda Hoogenboom, Elly de Wit en Kees van Vliet zijn druk doende met het opbouwen van de kerststalletjes. (Foto: Paul van den Dungen)
Miranda Hoogenboom, Elly de Wit en Kees van Vliet zijn druk doende met het opbouwen van de kerststalletjes. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Kerststalletjes in alle soorten en maten

Algemeen 195 keer gelezen

Sinds zaterdag wordt er in de St. Franciscuskerk in Oudewater volop gebouwd, getimmerd, geplakt en geschilderd. Dat alles ter voorbereiding van de grote expositie van kerststalletjes die aanstaande zaterdag tijdens de kerstmarkt van start gaat.

Oudewater - Iedere twee jaar is er in de St. Franciscuskerk aan de Kapellestraat rond kersttijd een expositie van heel veel kerststalletjes. Miranda Hoogenboom begon daar een tijd geleden al met het uitstallen ervan. Zij is een verwoed verzamelaar en heeft zo’n 200 kerststalletjes. Haar vriendin Elly de Wit heeft er inmiddels zo’n 300. Samen bezoeken ze regelmatig rommelmarkten en andere gelegenheden, maar ook tijdens vakanties worden er soms de mooiste, grappigste, kleinste of heel bijzondere stalletjes ‘gescoord’. Ze hebben dan ook een feilloos gevoel voor alles wat maar met kerststalletjes te maken heeft. Miranda: “Ik ben in 1993 begonnen met verzamelen en heb nu zo’n 200 verschillende stalletjes. Het is niet mogelijk om die allemaal uit te stallen.” Samen met Elly de Wit heeft zij hier de afgelopen jaren al menige expositie ingericht. “Het is nu voor het derde jaar dat wij wat groter uitpakken.’’ Inmiddels heeft ook Kees van Vliet zich bij het gezelschap gevoegd. Hij verzamelt nog niet zo lang, maar is door de dames met dit virus besmet. Daarna ging het snel en intussen heeft hij ook al zo’n 55 stalletjes. Eentje met zwarte beelden uit Zaïre en een uit Peru. Dit jaar is er in de kerk een grotere oppervlakte beschikbaar gesteld en zelfs de kerststal van de parochie wordt geïntegreerd in de totale tentoonstelling, inclusief waterpartijen. Kees van Vliet somt op: “We hebben hier 70 pallets, 200 rollen grotpapier en 32 rollen behangpapier, de nodige spuitbussen met verf, lijm, bevestigingsmateriaal, en ook nog een aantal enthousiaste vrijwilligers.” Kees heeft het paleis van Herodes nagebouwd en is daar weken mee bezig is geweest. Het eindresultaat mag er zijn. Net na de zomervakantie zijn Miranda en Elly, met een aantal helpende handjes, begonnen om een Romeins leger op de been te brengen van 48 soldaatjes, elkr 14 cm groot. Bij de aankleding ervan werd allerlei wegwerpmateriaal gebruikt, zoals knopen, lipjes van yoghurtverpakking, etiketten van ketchup flessen en noem maar op. “Een immense klus, maar heel erg leuk om te doen” zegt Elly de Wit.” Kees van Vliet is zo in de ban van de kerststal dat hij er thuis een van 3 meter in de woonkamer heeft staan. “Daar moesten wel wat aanpassingen voor worden gedaan.” Dit jaar heeft de expositie als thema: “In welke wereld wil je leven?” Wil je alleen maar werken en geld verdienen of wil je slapend je leven aan je voorbij laten gaan? Een thema om over na te denken. Vrijdag opent de tentoonstelling tijdens de tweedaagse kerstmarkt en blijft te zien tot 6 januari.

De kerk is speciaal hiervoor geopend op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur en op de zondagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09