Feestdagen - geef even een knuffel

Algemeen 15 keer gelezen

Terwijl sfeervolle kerstverlichting de straten in het hele land warm verlicht, de kleurrijke kerstdecoraties binnen hun gelederen strijd voeren om een plekje in de etalages en de kerstboom in de meeste huiskamers zijn tijdelijke ereplekje alvast inneemt, verkeert niet iedereen in een vrolijke feeststemming. Natuurlijk geldt dat voor de eenzamen onder ons, de daklozen en de zieken.
Maar waar die groepen wat meer in de “picture” staan, zeker tijdens de feestdagen, zijn er ook degenen die zich onder ons bevinden. Gewoon, tussen je collega’s, familie en vrienden.

Ze vallen niet zo erg op tussen alle feestvierders. Het lijkt alsof ze alles op orde hebben in hun leven: een aardige baan, een dak boven hun hoofd, een vakantie per jaar - soms twee -, getrouwd of een groep vrienden om hen heen en genoeg te eten en te drinken in huis. Zeker, dit zijn nu niet bepaald mensen waar je op het eerste gezicht veel medelijden mee zult hebben. Ze lachen, vieren feest, gaan uit…

Maar achter die façade schuilt bij sommigen een diep verdriet. Wanneer de radio zijn knusse kerstliedjes uitwasemt, kan een liedje als “Have yourself a merry little Christmas” een brok in de keel opleveren en dat komt niet van de zoveelste beker chocolademelk. En niet alleen liedjes krijgen dit voor elkaar…Momenteel is er een bepaalde supermarktreclame te zien op de televisie en in de bioscopen, waarbij zelfs de meest geharde stoere kerel een traantje moet wegpinken. Ja, die reclame inderdaad.

De vergeten groep waar ik op doel, betreft de mensen die al een tijd geleden hun ouders verloren hebben. De volwassenen die “allang over dat verlies heen moeten zijn”, omdat er al wat jaren verstreken zijn. En tja, ze zijn toch volwassen? Maar vooral tijdens de feestdagen komen die nostalgische gevoelens boven en het gemis naar wat ooit zo vanzelfsprekend was: heimwee naar je ouderlijk huis, een aai over je hoofd, je moeder die de tafel zo mooi dekte voor kerst…We weten niet precies welke mensen om ons heen hiervan last hebben, maar zullen we iets afspreken samen?
Geef de “gewone” volwassenen om je heen een extra knuffel tijdens deze dagen. Want ook zij zijn kinderen van iemand geweest. Laten we dat niet vergeten. En als ze ontroerd raken door jouw blijk van aandacht, kijk dan niet weg maar praat even met ze, voordat ze hun feestmasker weer opzetten. Misschien doet iemand dat ook ooit voor jou. En anders zit er niets anders op: vraag zelf om een kerstknuffel, want die kan iedereen wel gebruiken.

door Mireille Hendriks - T@lk of the taal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37