Afbeelding

Ooievaars klepperen even elders

Algemeen 201 keer gelezen

Van de redactie

Nest wordt gerenoveerd

Oudewater moet het begin 2019 even stellen zonder een ooievaarsnest op de schoorsteen van het historische stadhuis (1588). De broedplek wordt gerenoveerd. Royaal voor het begin van het broedseizoen is het nest weer klaar voor bewoning door een ooievaarsechtpaar. Even doorbijten dus, voor de mensen die regelmatig een kijkje nemen bij de voorname burgers.

oudewater - Op 7 januari 2019 verwijdert een hoogwerker de ooievaarssponde. Geen overbodige handeling. In de loop der tijd is het nest in verval geraakt. Zo ontbreekt op een aantal plekken de bodemplaat en is een deel van de takken kapot, gebroken of zelfs verdwenen. Een daartoe gespecialiseerd bedrijf gaat het frame herstellen en zorgt voor een nieuwe verzinking. Dus in feite een nieuwe matras voor de hoogpotige beesten.

Volksverhalen

In veel volksverhalen figureert de ooievaar als brenger van geluk en nieuw leven. Oudewater dankt zijn bekendheid voor een deel aan het ooievaarsnest op het historische stadhuis. Dit nest staat al afgebeeld op het schilderij ‘De Oudewaterse Moord’ van Dirck Stoop uit 1650. Dit betekent dat al ruim 350 jaar kleine langpootvogels uit de eieren kruipen boven het stadhuis. Daarmee heeft Oudewater het oudste ooievaarsnest van Nederland. Andere namen voor ooievaar – zoals eiber en uiver – komen nog steeds voor in de stad. Sportzaal de Eiber bijvoorbeeld. En in carnavalstijd heet Oudewater Uivergein.

Klepperen

Na de brand van het stadhuis in 1968 verhuisde het nest tijdelijk naar – wat nu heet – De Klepper. Een naam die ook weer een relatie heeft met ooievaars. Want vanwege het ontbreken van stembanden klepperen ooievaars met hun snavel als ze elkaar begroeten of de liefde verklaren. “Hopelijk vindt er straks weer druk luchtverkeer plaats boven Oudewater, met aan- en wegvliegende ooievaars’’, kijkt wethouder Bob Duindam uit naar de terugkeer van de ooievaars.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37