Syriërs en Nederlanders genoten van het feestelijke etentje. Net als initiatiefnemer Marlieke: “Misschien volgend jaar weer.” (Eigen foto)
Syriërs en Nederlanders genoten van het feestelijke etentje. Net als initiatiefnemer Marlieke: “Misschien volgend jaar weer.” (Eigen foto) (Foto: )

Syriërs en Nederlanders gezellig samen aan tafel

  •   keer gelezen

De feestelijke decemberdagen draaien voor Marlieke van Schalkwijk (21) vooral om het samenzijn. Ze is al een tijdje taalmaatje van de Syrische Marwa. “Dat decembergevoel wil ik ook met haar delen. Zo kwam ik op het idee van een etentje met Syriërs en Nederlanders.” En dat gebeurde vorige maand: in een feestelijk versierd Amicitiagebouw aan de Panoven.


IJSSELSTEIN – Het etentje werd wel groter opgezet dan alleen voor Marwa (34) met haar man en twee zoontjes. Het werd een kerstdiner voor meerdere Syrische gezinnen en 20 Nederlandse gasten. Met een bijdrage van de gasten en steun van Vluchtelingenwerk, Roba, Albert Heijn en Momenten van Leven werd de tafel gedekt en werd door 15 Syrische deelnemers gekookt voor alle gasten. En het leverde meer op dan alleen een ontspannen samenzijn, het uitwisselen van verhalen en genieten van heerlijke Syrische gerechten. “Liza, een vriendin uit de volleybalvriendengroep, overweegt nu ook om taalmaatje te worden”, vertelt Marlieke. Liza, eerst juf en nu kinderpsychologe, ziet de diversiteit op de scholen en hoe alles samenkomt. “Ik heb al eens overwogen om iets bij te dragen. Maar ja: druk, druk, druk.” Marlieke praat uit eigen ervaring: “Iedereen heeft het druk, ik ook. En zo’n eerste stap is best spannend, want je weet niet aan wie je wordt gekoppeld. Het is leuk dat door praten en ervaren tijdens een etentje zoals vanavond de drempel veel lager wordt. Gezellig met iemand praten, desnoods met handen en voeten, is helemaal niet zo moeilijk. Niet voor vanavond, en ook niet op andere momenten die je samen kunt afspreken. En dat hoeven geen halve dagen te zijn”, lacht ze. “Een uurtje op de koffie is al voldoende en soms breiden die contacten wat uit. Je kunt het helemaal zelf inplannen.” Voor Liza ging een wereld open: “Ik wist niet eens dat er vluchtelingenwerk was in IJsselstein. Het is leuk dat vanavond iedereen door elkaar zat: geen Nederlandse of Syrische vriendenclubjes dus.”
Dennis Remmel,coördinator Vluchtelingenwerk, zorgde voor de deelname van Syrische gezinnen, die direct enthousiast waren. Marlieke nodigde haar Nederlandse gasten uit. “Die had ik zo bij elkaar. Nu is het leuk om te zien dat iedereen zo open staat voor elkaar en dat alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd zijn.” De avond is niet alleen een bonte mix van mensen, maar ook diner en muziek zijn gemixt. Het menu omvat ‘Brood met smeersels’, Syrische hoofdgerechten en een nagerecht ‘Appeltjes van Oranje.’ En de achtergrondmuziek: “Half Hollands en half Syrische muziek.” Genieten is het ook voor Younes en zijn vrouw Raghad en hun een maand oude zoontje Ryan, wat zoveel betekent als ‘een deur van het paradijs’. Of Nederland dat is? “Ik zit nu op het ROC elektrotechniek en Raghad begint met haar inburgering. In Syrië studeerde ik rechten tot we moesten vluchten.” Hij woont met zijn gezin, moeder en zes zusjes in IJsselstein. “Gezellig, maar wel druk. Nederlands leren is belangrijk, net als mensen leren kennen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten