Afbeelding

Top idee!

Algemeen 277 keer gelezen

Kees Boonman, politiek analist bij NPO Radio 1, kwam onlangs met een briljante suggestie: voeg een verklarend ‘inlegvel’ toe aan het steeds ingewikkelder wordende Brexit-akkoord. Wat een top-idee! IJsselstein worstelt weliswaar niet met een Brexit, maar wel met de nasleep van de ‘IJxit” – het einde van de samenwerking met Montfoort; een hoofdpijndossier van hier tot Londen. Verbazend dat het begrip ‘inlegvel’ niet allang in de politiek is geïntroduceerd. Dat biedt namelijk ongekende mogelijkheden, zoals een politieke tegenstander de wind uit de zeilen nemen met de retorische vraag: “Heeft u het inlegvel van dit besluit wel gelezen?”

Vooruit kijken, met of zonder inlegvelletjes

Het inlegvel biedt ook ongekende correctie-mogelijkheden achteraf. Een moeizaam met talloze amendementen tot stand gebracht akkoord blijkt bij nader inzien toch niet te voldoen? Hup, inlegvelletje erin. Iedereen blij. Het inlegvel kan het belang van het document waaraan het is toegevoegd zelfs overstijgen, zoals de kleine lettertjes in een verzekeringspolis. Hoe cruciaal losse velletjes kunnen zijn, heb ik zelf gemerkt bij het volgen van de handleiding voor het monteren van een boekenkast van een bekende Zweedse firma. En dat is nog peanuts bij de gemeentelijke politiek vergeleken, dat hebben we afgelopen jaar wel gemerkt.
Aan het eind van het jaar is menigeen geneigd om de balans op te maken en even achterom te kijken. In het verkeer is dat een zeer nuttige handeling, maar verder ben ik niet zo terugkijkerig, zeker niet rond de jaarwisseling. Ik ga dan toch maar een beetje zitten somberen over de beperkte houdbaarheid van wethouders, en over gemeentelijke samenwerkings-avonturen. Laten we daarom maar vooruit kijken, met of zonder inlegvelletjes. Gelukkig Nieuwjaar!

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 21 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13