Foto:

Top idee!

  •   keer gelezen

Kees Boonman, politiek analist bij NPO Radio 1, kwam onlangs met een briljante suggestie: voeg een verklarend ‘inlegvel’ toe aan het steeds ingewikkelder wordende Brexit-akkoord. Wat een top-idee! IJsselstein worstelt weliswaar niet met een Brexit, maar wel met de nasleep van de ‘IJxit” – het einde van de samenwerking met Montfoort; een hoofdpijndossier van hier tot Londen. Verbazend dat het begrip ‘inlegvel’ niet allang in de politiek is geïntroduceerd. Dat biedt namelijk ongekende mogelijkheden, zoals een politieke tegenstander de wind uit de zeilen nemen met de retorische vraag: “Heeft u het inlegvel van dit besluit wel gelezen?”


Vooruit kijken, met of zonder inlegvelletjes

Het inlegvel biedt ook ongekende correctie-mogelijkheden achteraf. Een moeizaam met talloze amendementen tot stand gebracht akkoord blijkt bij nader inzien toch niet te voldoen? Hup, inlegvelletje erin. Iedereen blij. Het inlegvel kan het belang van het document waaraan het is toegevoegd zelfs overstijgen, zoals de kleine lettertjes in een verzekeringspolis. Hoe cruciaal losse velletjes kunnen zijn, heb ik zelf gemerkt bij het volgen van de handleiding voor het monteren van een boekenkast van een bekende Zweedse firma. En dat is nog peanuts bij de gemeentelijke politiek vergeleken, dat hebben we afgelopen jaar wel gemerkt.
Aan het eind van het jaar is menigeen geneigd om de balans op te maken en even achterom te kijken. In het verkeer is dat een zeer nuttige handeling, maar verder ben ik niet zo terugkijkerig, zeker niet rond de jaarwisseling. Ik ga dan toch maar een beetje zitten somberen over de beperkte houdbaarheid van wethouders, en over gemeentelijke samenwerkings-avonturen. Laten we daarom maar vooruit kijken, met of zonder inlegvelletjes. Gelukkig Nieuwjaar!

Rinus Verweij

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten