Afbeelding

Oudewaternaren verzetten bergen werk in Burkina Faso

Algemeen 71 keer gelezen

In november ging een groep vrijwilligers uit de Protestante Gemeente Oudewater/ Waarder naar Burkina Faso om te helpen in een opvangcentrum voor mannen en vrouwen die beschuldigd worden van hekserij en toverij. Een verslag.

Oudewater – Het is heel divers wat de groep vrijwilligers in Burkina Faso heeft kunnen doen in de twee weken van hun verblijf. Helma Hoogendoorn en Rineke Bode vertellen enthousiast over de vele belevenissen in het Afrikaanse land. “Eigenlijk was het net iets te kort om alles goed af te ronden, een week langer had wel fijn geweest”, vertelt Helma. Maar ze kijken tevreden terug. In het centrum waar mannen en vrouwen worden opgevangen omdat ze uit de gemeenschap zijn verstoten heeft de groep veel werk verzet. Een speciaal mannenverblijf werd gebouwd en met de ruim 250 vrouwen die er verblijven werd genaaid, gebreid, geverfd en in de moestuin gewerkt. Er ontstond een hartelijke sfeer waarin hard gewerkt, maar ook veel gelachen werd. “We spraken elkaars taal niet, maar al gauw neem je woordjes van elkaar over.”
Elke dag werd zingend afgesloten met een zelfgeschreven lied met de woorden ‘We doen het samen’’. In het activiteitencentrum op het terrein leerden de Afrikaanse vrouwen een mutsje breien. Aanvankelijk bedoeld om ze op de markt te verkopen voor het levensonderhoud. Maar de vrouwen vonden ze zo leuk met een pompoen erop dat ze ze zelf gingen dragen. Ook het naaien was een groot succes. Elke vrouw naaide een rok voor de kerst. “Ik had graag even om een hoekje willen kijken met de kerst.”
Rineke Bode had als opticien een grote verzameling brillen meegenomen. Ze deed een eenvoudige kijkmeting om enigszins te bepalen welke sterkte iemand nodig had. De vrouwen vonden de brillen prachtig en wilden zelfs een bril als dat niet nodig was. Dan waren de zonnebrillen een uitkomst.
Omdat de groep buiten het centrum verbleef reden ze dagelijks door de stad. “Het was overal zo’n troep, overal lag plastic en afval. Het was opvallend dat het opvangcentrum een oase van rust en netheid was.” Ze werkten met temperaturen van ruim 35º in de hete zon. Het bouwen moest volledig met de hand gebeuren en in de tuin moesten ruim honderd gaten worden gegraven in keiharde grond voor de papajaplanten. Dankzij de organisatie vanuit Nederland kon er goed doorgewerkt worden.
Dat een reis als deze veel impact heeft op de vrijwilligers is duidelijk. “Ik wil niet zoveel meer klagen”, zegt Helma en Rineke vult aan dat ze daar geleerd heeft dat een mens niet veel nodig heeft om gelukkig te zijn. “We hebben ze een keer een sinaasappel gegeven, daar waren ze zo blij mee.” Wat hebben zij en hun reisgenoten veel meegemaakt en veel te vertellen.

Aanstaande zondag 13 januari zal er in de Ontmoetingskerk na de dienst om 11.15 een presentatie worden gegeven van deze bijzondere reis. Iedereen daar van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50