Niet alleen Nederlands leren, ook samen trommelen verbindt, zoals onlangs in het Taalcafé Oudewater.
Niet alleen Nederlands leren, ook samen trommelen verbindt, zoals onlangs in het Taalcafé Oudewater. Foto: Margreet Nagtegaal

Taalcafé is ook een leuk avondje uit

Algemeen 149 keer gelezen

Op maandag 14 januari was er in het cultuurhuis in Oudewater taalcafé Samentaal. Georganiseerd voor alle nieuwe Oudewaternaren die de Nederlandse taal willen leren. De opkomst was groot en onder leiding van Nico van Asdonck werd er dit keer getrommeld op de darbuka en marstrommel.

Oudewater – Dat muziek verbindt was tijdens het taalcafé goed te merken. Veel taalmaatjes waren met hun taalvrager naar deze avond gekomen of gewoon met de buurvrouw. Een opkomst van meer dan 30 mensen was heel bijzonder. Na een kort welkoms woordje nam Nico letterlijk het stokje over. Hij introduceerde een ritme met de woorden ik-ben-een-geelbuik en liet horen dat het ritme in Turkse, Marokkaanse en Syrische muziek zit. De brug was geslagen. Enthousiast werd er mee getrommeld. Eerst nog op de darbuka, maar uiteindelijk massaal op de marstrommels. Het was oorverdovend en het plezier straalde er van af. Dit soort avonden zijn een avondje uit. “We willen ze echt hun huizen uit krijgen en dat is gelukt.”
Een taalvrager vertelt dat ze dit elke dag wel wil. De taalmaatjes weten dat het zo is. “Als je bij hen thuis komt stap je een compleet andere wereld in. Je hebt geen benul van het verdriet, de angst en de heimwee.” Een taalmaatje gaat regelmatig op bezoek bij de taalvrager. “Gewoon er zijn, even lachen met elkaar en helpen met gewone dingen zoals de post.”
Nico introduceert zijn marstrommels met een kort liedje; 1-2-3-4 wij gaan lekker trommel spelen, 1-2-3-4 trommelen is fijn. De hele groep heeft het ritme na wat oefenen in de vingers zitten. Iedereen lacht en heeft plezier met elkaar. Tot slot dansen ze een Syrische dans met elkaar. “Nee véél leuk” zegt een man tegen mij, als ik zeg dat het héél leuk is. Onze taal leren is één van de problemen van de vluchtelingen. Geweldig dat buren naar ze omkijken en taalmaatjes aan hen worden gekoppeld. Ze kunnen in Oudewater nog wel meer taalmaatjes gebruiken. En ook donaties om de activiteiten te bekostigen zijn welkom. Informatie bij marja@knotters.nl.

De taalmaatjes worden vooral ingezet voor taalondersteuning van de vluchtelingen. Het Taalhuis is de overkoepelende organisatie voor iedereen, dus ook Nederlandstaligen, die moeite hebben met de Nederlandse taal. Prago is daar ook onderdeel van en verzorgt basiseducatie voor volwassenen. Voor leren lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Elke donderdagochtend is er les in het cultuurhuis. Als je problemen hebt met taal kun je dit melden via taalhuis@regiobibliotheekhetgroenehart.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20