Bob Duindam.
Bob Duindam.

Bodycams

Algemeen 132 keer gelezen

Nieuw in de Zenderstreeknieuws: De wethouders Bob Duindam van Oudewater en Jocko Rensen van Montfoort schrijven een wekelijkse wisselcolumn over actuele thema’s in hun gemeenten. Bob Duindam schreef de eerste.

Vandaag werd mij gevraagd wat ik vind van bodycams (camera gedragen op het lichaam door de politie). Ik vermoed dat mijn politieke kleur daar verband mee houdt (D66). De mensen die mij die vraag stellen verwachten een lekker simpel antwoord (Hartstikke goed/Hartstikke slecht, keuze te omcirkelen naar uw voorkeur). Je ziet en hoort de gniffel “ik heb de wethouder tuk”.
Helaas zit de wereld zo niet in elkaar. En ik ook niet. Ik hou niet van Tuc. Een paar dilemma’s: Er zijn mensen die vinden dat zij “alles maar moeten kunnen”, maar “de ander” mag datzelfde natuurlijk niet. “Mijn” zoon of dochter (18-) mag best een biertje drinken, maar schande als de buurjongen dat doet. De wet geldt niet voor hen, maar oh wee als die niet strikt wordt toegepast op “de ander”. Zonder er al teveel bij na te denken delen we lief en leed op Facebook, en tegelijk wordt de Privacy wetgeving aangescherpt, en schreeuwen we moord en brand als onze eigen gegevens op straat liggen. Er zijn mensen die vinden dat brandweer, ambulance en politie veel sneller ter plaatse moeten zijn, en er zijn mensen die vinden dat ze die mogen bekogelen, beledigen, hinderen, gewoon zomaar.
Er is naar mijn idee sprake van een forse maatschappelijke overspannenheid, en die zal op korte termijn zeker niet minder worden. Er lopen best wat korte lontjes rond. En de kloof in de samenleving wordt steeds groter want de nationale politiek is nou niet bepaald bezig om harmonie na te streven.
En dan vind ik het prima dat de politie bodycams draagt, voor hun eigen veiligheid, voor het kunnen rechtvaardigen van hun eigen handelen, en voor het na de hitte van het moment in alle rust aanspreken van mensen die zich ontoelaatbaar hebben gedragen. En carnaval is een prima moment om daarmee te beginnen. Zo proberen we hier én wetten zorgvuldig toe te passen én de kloof een beetje te overbruggen.

Bob Duindam, Oudewater

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37