Met een team van 18 vrijwilligers worden de reanimatiecursussen in stand gehouden. (Foto: Elly van Groeningen)
Met een team van 18 vrijwilligers worden de reanimatiecursussen in stand gehouden. (Foto: Elly van Groeningen)

Reanimatie Stichting roept om versterking

Algemeen 228 keer gelezen

Reanimatie is belangrijk, dat weet (bijna) iedereen. De Reanimatie Stichting IJsselstein leidt graag mensen op, maar heeft zelf hard vrijwilligers nodig om dit te kunnen realiseren.

IJSSELSTEIN – “We hebben volop cursisten, maar de penningmeester en secretaris van onze stichting willen na 15 jaar stoppen en we hebben ook vrijwilligers nodig die kunnen assisteren bij de poppen op de cursusavonden”, vertelt voorzitter Marianne van Schaik. “We hebben nu zo’n 12 assistenten, maar we willen meer kunnen rouleren. Het gaat om een avond van circa twee uur per maand.” Niets moeilijks: “We zijn een gezellig en gemotiveerd team. Als assistent moet je wat aanleg hebben en het ook leuk vinden, net als ander vrijwilligerswerk.” Goed kunnen omgaan met mensen is ook belangrijk. “Natuurlijk komt het wel eens tot een praatje met de cursisten. Sommigen van hen hebben in hun omgeving een overlijden door een hartstilstand meegemaakt. Omdat ze zich bewust zijn geworden van reanimatie gaan ze de cursus volgen. Daar wordt over gepraat.” De reanimatieassistenten zijn in ieder geval super gemotiveerd. “Ze zijn zich bewust van het belang van reanimatie en hebben daar graag een paar uur van hun tijd voor over.”

Maar: geen assistenten zonder de twee professionele instructeurs, gastvrouwen en een bestuur dat de administratie, coördinatie en contacten rond de cursussen bijhoudt. “Dat doen we nu met drie personen, dus dat is een beetje wankel”, vindt Marianne. “Er is te weinig reserve voor uitval door bijvoorbeeld ziekte of persoonlijke omstandigheden.” Zelf vervult ze naast het voorzitterschap het secretariaat. “Op zich niet zo veel, maar gecombineerd wel te veel.”
De reanimatieclub is al decennia actief en sinds 2005 aangesloten bij de Reanimatieraad van de Nederlandse Hartstichting. “Per jaar ontvangen we zo’n 500 tot 600 cursisten voor diplomering en herhaling. Dat is te belangrijk om te laten verdwijnen bij gebrek aan vrijwilligers. Met de ‘6-Minutenzone’ en het stijgende gebruik van AED’s wordt nog steeds aangetoond hoe belangrijk reanimatie is.”

De Reanimatie Stichting IJsselstein zit dringend verlegen om vrijwilligers: minimaal twee hulpinstructeurs (assistenten), een achterwacht voor de cursusadministratie, een secretaris, een penningmeester en een bestuurslid materialen of materiaalbeheerder. Kijk voor meer informatie op www.reanimatieijsselstein.nl of stuur een mail naar secretariaat@reanimatieijsselstein. “Help als vrijwilliger mee ervoor te zorgen dat meer mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleven”, aldus Marianne Van Schaik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37