De IJsselsteinse Kiwanis zijn net opgericht, maar al volop in de weer met de eerste acties voor goede doelen. (Foto: Eike Michler)
De IJsselsteinse Kiwanis zijn net opgericht, maar al volop in de weer met de eerste acties voor goede doelen. (Foto: Eike Michler) Foto: Eike Michler

Nieuwe serviceclub Kiwanis wil wereld stukje mooier maken

Algemeen 91 keer gelezen

De stad is een nieuwe serviceclub rijker: Kiwanis IJsselstein. De eerste negen leden zijn al volop actief. Ze gaan meehelpen met de schoonmaak van de Hollandsche IJssel op 23 maart en zamelen kerstballen, plastic doppen spaarpunten van een bekend koffiemerk in voor het goede doel. ‘Simpele’ acties met een grote impact.

IJSSELSTEIN – Initiatiefnemers van de IJsselsteinse Kiwanis – aangesloten bij de wereldwijde organisatie – zijn Huib Veldhuijsen, Judy van Doorn en Frea Wiegand Bruss. Ze zijn met enkele andere leden afkomstig uit andere serviceclubs. “Maar we wilden onze vleugels verder uitslaan”, vertelt Frea. “Kiwanis komt van ‘Nunkeen-wan-is’, uit de taal van een indianenstam rond Detroit. Het betekent: ‘Wij laten van ons horen’. Ons motto: ‘Fun, Friendship, Fundraising’. Dat betekent dat we ons met veel plezier, genietend van onze vriendschapsband, fondsen gaan werven en ons kunnen inzetten voor goede doelen. En dat is precies wat we wilden.”

Dat maakt Kiwanis tot en ander soort serviceclub: “We willen laagdrempelig onze handen uit de mouwen steken met ‘simpele acties’ die een grote impact hebben.” Judy vult aan: “Zoals kerstballen en plastic doppen inzamelen: daar worden tijdens dagbestedingactiviteiten voor kinderen kunstwerken van gemaakt die we dan weer verkopen.” Of: “Spaarpunten van DE inzamelen, om de klanten van de Voedselbank mee te steunen.” En: “Meehelpen met het schoonmaken van de Hollandse IJssel en nog meer bedrijven en deelnemers werven om mee te helpen.”

En na alle plezier: “Als vrienden blij zijn met een mooi resultaat en enthousiast weer een nieuwe actie bedenken.”
Kiwanis is een club van vrijwilligers. “Maar niet vrijblijvend”, vertelt Huib. “Leden betalen contributie en we vergaderen eens in de twee weken. En natuurlijk verwachten we dat alle leden de handen uit de mouwen steken, wat betekent: ‘Goed doen voor de samenleving in de breedste zin en de wereld een stukje mooier maken. Goede doelen steunen en noden lenigen.”

De Kiwanis zijn in 1915 opgericht in Amerika, de eerste Kiwanis serviceclub in Nederland ontstond in 1965, gevolgd door Kiwanis Nederland in 1986. Kiwanis IJsselstein vult ‘een witte vlek’ op de Nederlandse kaart. De website www.kiwanisijsselstein.nl is in de maak en de pagina Kiwanis IJsselstein staat op Facebook. De acties zijn al gestart. Iedereen die plastic doppen, kerstballen en DE-koffiepunten wil inleveren voor het goede doel kan deze afleveren bij Wiegand Bruss Optiek in de Utrechtsestraat 64.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 8 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws gisteren
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13