Mark te Poele maakte zelf een geocache route door het mooie Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Mark te Poele maakte zelf een geocache route door het mooie Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal)

Geochachen in Oudewater op zoek naar de schat

Algemeen 409 keer gelezen

Geocachen kan altijd en overal ter wereld. Tijdens je vakantie, een bezoek aan een stad of streek of gewoon tijdens een vrije dag. Mark te Poele (40) vond het leuk om in Oudewater een route uit te zetten met de naam ‘Heksenjacht’.

Oudewater – In het gewone leven is Mark te Poele leerkracht op de Montfoortse Heeswijkschool. Maar hij houdt ook van spelletjes en dan vooral met grote groepen. Hij organiseerde al diverse evenementen, zoals Moordspel, Mollenjacht en het maken van een lipdub. “Het is vanzelf gegroeid vanuit mijn werk en ik kreeg steeds meer de vraag of ik wat zou kunnen organiseren.” Hij startte onlangs zelfs een eigen bedrijf naast zijn bestaande baan om het officieel te maken. Tijdens een vakantie in Frankrijk ging hij voor het eerst geocachen - spreek uit als kesjen - samen met zijn gezin. “Het idee van het zoeken naar schatten sprak me aan en is samen met je kinderen erg leuk om te doen. Eigenlijk liggen overal al schatten verborgen.”
In Oudewater was ook al een schat verborgen, maar Mark heeft nu zelf een route gemaakt, een zogenaamde multicache, dwars door het mooie centrum. Startpunt is de parkeerplaats aan de Waardsedijk, gemarkeerd met een bordje ‘De Heksenjacht’. Verder loop je aan de hand van een beschrijving en een navigatie-app. Mark deed onlangs via Facebook een oproep om de route proef te lopen en kreeg veel positieve reacties. ‘Ik had niet verwacht om zoveel reacties te krijgen.” Ook met een wandelwagen of scootmobiel kan je de route doen. Na een aantal aanpassingen is de route officieel nu aangemeld bij geocaching. De route moest daarvoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Via de app geocaching kan iedereen deze route gratis lopen wanneer hij maar wil. Het is misschien handig eerst even wat meer informatie over geocaching te lezen via internet. In Montfoort is trouwens ook een schat te vinden, de Mons Fortis. Met geocaching gaat er een hele wereld van schatzoeken voor je open. ‘’Het is ‘wandelen met een doel’ waarbij je geniet van de omgeving. Geocaching brengt je op plaatsen waar je normaal nooit zou komen.

Het fenomeen geocachen werd in het jaar 2000 voor het eerst gespeeld. Geocaching is een avontuurlijk spel voor handheld GPS of via een speciale app op je Smartphone. Het basisidee is dat personen of organisaties, waar ook ter wereld, caches (een ‘schat’) verstoppen en de exacte positie melden. Via de GPS of smartphone met navigatie ga je op zoek naar de schat aan de hand van de coördinaten. Sinds kort is in Oudewater een multicache route van een uur waarin je kennismaakt met Oudewater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23