Majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, mevrouw Langenberg, Arie Langenberg, burgemeester De Graaf en de heer N. van der Steeg, namens The Chapel. (Foto: gemeente Lopik)
Majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, mevrouw Langenberg, Arie Langenberg, burgemeester De Graaf en de heer N. van der Steeg, namens The Chapel. (Foto: gemeente Lopik) Foto: gemeente Lopik

Lopikse veteraan krijgt Legion of Honor Award

Algemeen 137 keer gelezen

Namens The Chapel of Four Chaplains heeft burgemeester Laurens de Graaf de prestigieuze Legion of Honor Award uit mogen reiken aan de heer A. Langenberg uit Lopik. Met de uitreiking van de hoge Amerikaanse onderscheiding kreeg de heer Langenberg de erkenning die hij als veteraan heeft verdiend. De onderscheiding is vrijdag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst uur in de raadzaal.

Lopik - Arie Langenberg heeft van juni 1961 tot en met november 1962 als dienstplichtig militair op Nederlands Nieuw-Guinea gediend in de rang van Korporaal bij de Echo-compagnie van het 6e infanteriebataljon van de Koninklijke landmacht. De Echo-compagnie voerde regelmatig patrouilles uit in de jungle van de ‘Vogelkop’ en soms ook verder Nieuw Guinea in. De taken van Arie Langenberg waren onder andere het opsporen van para-infiltranten en het verplaatsen en bewaken van gevangenen. Op een van de patrouilles is het tot een vuurgevecht gekomen waarbij niet alleen de para-infiltranten zijn omgekomen maar ook twee kameraden van de Echo-compagnie. Het was de langste en zwartste dag uit het leven van Arie Langenberg.

Brieven

Hij heeft tijdens zijn verblijf brieven geschreven; ook een paar gericht aan zichzelf, om deze gruwelijke ervaringen van zich af te schrijven.
In ‘ 61-’62 was het leger een mannenbolwerk, waar geen dagboeken werden bijgehouden. Niet alleen zijn meegemaakte vechtsituaties en inzet in patrouilles maakten Arie onderscheidend; zijn verslagen en brieven over die tijd zijn dat zeker ook. De brieven kwamen later ook terecht in het archief van het ministerie van Defensie waar ze door een archivaris werden opgemerkt. Het legermuseum - destijds gevestigd in Delft - was zeer geïnteresseerd in deze brieven en heeft ze gecheckt aan de hand van patrouilleverslagen en het archief van Defensie. In 2003 heeft het Legermuseum in samenwerking met Het Veteraneninstituut een boek uitgebracht: ‘Afscheid van Nieuw-Guinea’. In één van de hoofdstukken wordt geschreven over de belevenissen en ervaringen van Arie Langenberg en zijn twee van zijn brieven verkort weergegeven.
Het Nationaal Militair Museum in Soest heeft een ruimte met ‘videobooths’ ingericht waar ervaringen van militairen worden weergegeven. Arie Langenberg heeft hier een eigen booth.

Veiligheid en vrede

Om ook de jeugd het belang van vrijheid en vrede bij te brengen, zet Arie Langenberg zich al jaren in als ‘Veteraan voor de Klas’ voor het Veteraneninstituut. Ook heeft hij meegewerkt aan bevrijdingsfestivals om uit te leggen waarom we vrede moeten vieren. Arie is altijd bereid medewerking te verlenen aan bijzondere momenten zoals herdenkingen, onthullingen van oorlogsmonumenten of eerbetoon aan hen die ons ontvielen.
Door de gruwelijke ervaringen op Nieuw-Guinea heeft Arie Langenberg PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) opgelopen. Hij is hiervoor al jaren in therapie en kan nog steeds terugvallen op een buddy. In 2015 is hem daarom het DraagInsigne Gewonden (DIG) toegekend. Om ook anderen met PTSS te helpen heeft hij trainingen gevolgd en is hij nuldelijns-zorgverlener voor de Bond van Wapenbroeders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 19 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13