Foto: Kees Winkelman

Kroegentocht

  •   keer gelezen

Vroeger wisten we nog niet zoveel als nu. Dat besef ik maar al te goed. Zeker als ik aandacht vraag voor problemen als buitensporig alcoholgebruik. Problemen die we te lijf gaan met campagnes als NIX18 of IkPas.nl. In gedachten ga ik wel eens terug in de tijd. Vijftig jaar geleden liep ik als kleuter door het dorpscafé van mijn opa en oma. Het was druk en bier, borrels en sigaretten stonden op de stamtafel. Het leven zag er anders uit dan nu en werd gevierd. Nu, bijna 50 jaar later, kennen we de effecten en risico’s van alcoholgebruik. Al denken we daarbij toch eerst en vooral aan plezier en ontspanning.


Uit je dak op frisdrank

‘Alcohol maakt meer kapot dan je lief is’. Eind jaren ‘80 verwoordde deze slogan treffend de zorg over het geestelijk en lichamelijk effect van alcohol. Ook op het brein van jongeren. Te veel alcohol vernietigt het deel van de hersenen dat vaardigheden als redeneren, plannen en zelfbeheersing ontwikkelt. Opgegroeid in de horeca heb ik veel geluk gehad: het risico was er, het besef kwam later.

Eind vorig jaar was ik met ouders, politie, horeca en GGD op kroegentocht in Montfoort. We spraken over alcoholmatiging, drugs, deurbeleid en puberbrein. En over de wens om ‘alcoholvrij’ aan een beter imago te helpen. Want had een bekende cabaretier het hele concept van alcoholvrij bier (’Buckler’) jaren geleden niet om zeep geholpen? Gelukkig zien we nu een groter en kwalitatief goed aanbod aan 0% dranken in slijterij, supermarkt en horeca. Daarnaast pakken ook inwoners hun verantwoordelijkheid. Zo zijn er in Montfoort veelbelovende .burgerinitiatieven om alcoholvrije feesten voor jongeren onder de 18 jaar te organiseren. Eind december gingen zo’n 350 jongeren in het St. Joseph ‘uit hun dak’. Op muziek en frisdrank.
Aankomende weken zet ik mijn eigen alcoholgebruik op pauze en doe ik mee aan IkPas.nl. Eens kijken wat het effect is op mijn lijf en leven. Doe je mee?

Wethouder Jocko Rensen - Montfoort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten