Vlnr. Matthijs de Winter (ANWB), Marion Wiendels (Pulse), Wethouder van Everdingen (Gemeente Lopik)
Vlnr. Matthijs de Winter (ANWB), Marion Wiendels (Pulse), Wethouder van Everdingen (Gemeente Lopik) Foto: ANWB Automaatje

ANWB AutoMaatje officieel van start in Lopik

Algemeen 230 keer gelezen

Op dinsdag 22 januari jl. gaf wethouder van Everdingen het startschot voor ANWB AutoMaatje, een project van de gemeente Lopik en Stichting Pulse. Vrijwilligers vervoeren met hun eigen auto minder mobiele dorpsgenoten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter of fysiotherapeut. Maar ook voor leuke uitjes kun je ANWB AutoMaatje bellen: koffie drinken in de stad of een vriendin bezoeken.

Wethouder van Everdingen en de eerst geregistreerde AutoMaatje-deelnemer maakten tijdens de officiële aftrap de eerste AutoMaatje-rit. Van de Buurtkamer in de Schuilplaats te Lopik naar het huis van de deelnemer. Voorafgaand was er in het wijkcentrum de Schouw een bijeenkomst met vrijwilligers en partners. Waarbij Matthijs de Winter (ANWB) en Marion Wiendels (Stichting Pulse) de eerste chauffeurspas overhandigden aan wethouder van Everdingen.

Marion Wiendels: “We waren al lange tijd opzoek naar een vervoersdienst in de gemeente Lopik. De openbaarvervoersmogelijkheden zijn minimaal, terwijl er behoorlijke afstand is tussen de verschillende dorpskernen. Toen ANWB AutoMaatje op ons pad kwam, bleek dat de perfecte oplossing te zijn. Daarnaast is ontmoeten het doel en vervoer het middel. Elke rit is meer dan vervoer alleen. Het betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur. Het brengt buurtgenoten weer samen.” Wethouder van Everdingen benadrukt de urgentie: “Er is zeker veel behoefte aan vervoer en ik hoop dat de mensen ook om hulp durven te vragen. De Lopikse gemeenschap lost hun problemen graag zelf op. Onderling binnen de gemeenschap. AutoMaatje is een toegankelijke oplossing, vertrouwd en altijd dichtbij doordat de vrijwilligers uit het dorp komen. Dat vinden mensen fijn en vertrouwd!”

Matthijs de Winter benadrukt hierbij nogmaals de flexibiliteit die je als vrijwilliger hebt: “De vrijwillige chauffeurs kunnen zelf bepalen wanneer ze beschikbaar zijn. Op die manier is het voor mensen met een drukke agenda eenvoudig om mee te doen. En het is nog gezellig ook. Want eigenlijk is elke rit een nieuwe ontmoeting met een verhaal.” De middag werd feestelijk afgesloten met koffie en taart.

Weer meedoen in de maatschappij

Nederland telt ruim 4 miljoen ouderen. Een kwart daarvan voelt zich weleens eenzaam. Dat komt vooral omdat ze minder mobiel zijn. Ook in de gemeente Lopik raken steeds meer mensen geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij.

Aanmelden als vrijwilliger of deelnemer

ANWB AutoMaatje start in de gemeente Lopik met twintig vrijwilligers, maar is nog opzoek naar een matchmaker die de chauffeur aan de deelnemer koppelt. Ook deelnemers kunnen zich aanmelden wanneer zij gebruik willen maken van AutoMaatje. Kijk voor meer informatie op www.stichting-pulse.nl/automaatje. Aanmelden kan telefonisch

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 17 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 19 uur geleden
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 21 uur geleden
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport gisteren
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport gisteren
• Wethouder Jonkers monteert laatste routebordje.
Nieuwe fietsroute voor Montfoorts verkeersexamen Nieuws 21 apr, 09:00
Kunstenares Marieke Gaymans met de kunstcoördinatoren van de Minstreel voor het werk.
Kinderen De Minstreel aan de slag met kunst Nieuws 20 apr, 09:00