Middelste Molen in Lopikerwaard stilgezet

Algemeen 124 keer gelezen

Utrechts Landschap heeft moeten besluiten de historische Middelste Molen in Cabauw stil te zetten. Reden voor dit ingrijpende besluit is de matige tot slechte staat van de monumentale Pot-roeden. De Middelste Molen laten draaien zou een onaanvaardbaar risico geven, zo werd vastgesteld. Het risico op breuk van de monumentale molenwieken is te groot

In 2019 wordt alles op alles gezet om de benodigde financiën voor herstel van de wipwatermolen bijeen te brengen. In totaal gaat het om een bedrag van 300.000 euro.

Nadat de eerste technische gebreken aan het licht kwamen, werd door molenspecialisten grondig onderzoek gedaan naar alle elementen van de wipwatermolen. Toen bleek dat de ijzeren roeden van de wieken in matige tot slechte staat waren. Na intensief overleg met de vrijwillige molenaars moest besloten worden de molen stil te zetten. Inmiddels is er een restauratieplan opgesteld.

Ingrijpend besluit

De Middelste Molen is een van de vier molens in Nederland waar nog originele Pot-roeden aanwezig zijn. De firma Pot uit Elshout leverde vanaf 1860 ijzeren geklonken roeden, ofwel balken voor de wieken van een molen. Vóór dat jaartal werden roeden gemaakt van hout. De Pot-roeden in de Middelste Molen blijken nu door de tand des tijds zodanig te zijn aangetast, dat het ingrijpende besluit moest volgen om de molen stil te zetten.

Hoop op herstel

Voor de drie vrijwillige molenaars van Cabauw is het treurig dat ‘hun’ molen niet meer draait in het weidse landschap. Maar als het lukt om 300.000 euro bijeen te krijgen, kan de iconische wipwatermolen én zijn biotoop worden veilig gesteld. Naast de Pot-roeden worden dan ook andere noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. Zo dreigt de Middelste Molen scheef te zakken doordat grondwaterstromen bepaalde krachten uitoefenen. Daar moet een structurele oplossing voor komen, want een scheve molen kan geen polder bemalen.

Ook heeft de Middelste Molen te kampen met de gevreesde houtworm en bonte knaagkever. Die zullen worden bestreden. Daarnaast worden diverse herstelwerkzaamheden aan het bovenhuis uitgevoerd.

Alarmklok

Paul Vesters, erfgoedspecialist bij Utrechts Landschap, weet nog niet waar en hoe hij de benodigde 300.000 euro bijeen moet krijgen. ‘Overal waar we kunnen zullen we de alarmklok luiden. Dat doen we lokaal, regionaal en als het lukt zelfs landelijk, samen met de steunstichting ‘Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen’, die net zoals wij erg bezorgd zijn. Het mag gewoon niet zo zijn dat de Middelste Molen als eeuwenoud icoon van de polderbemaling in Nederland voorgoed verloren gaat.’

Binnenkort zullen de plannen voor de fondsenwerving bekend worden gemaakt. Meer informatie: cabauwsemolen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37