Erwin Oudshoorn is ook na een kwart eeuw nog steeds de inspirator en drijvende kracht achter Slagkragt.
Erwin Oudshoorn is ook na een kwart eeuw nog steeds de inspirator en drijvende kracht achter Slagkragt. Foto: Paul van den Dungen

Slagkragt al 25 jaar anders dan anders

Algemeen 412 keer gelezen

Het lijkt wel alsof Erwin Oudshoorn op het geluid van drums ter wereld is gekomen. Zijn woeste rossige baard vertoont inmiddels aardig wat grijze haren, maar dat is ook niet zo verwonderlijk na een nog altijd druk en ritmisch leven, waarvan Slagkragt al 25 jaar deel uitmaakt.

Montfoort - De slagwerkgroep ziet eind 1994 het levenslicht. Zij komt voort uit en is een onderdeel van Muziekvereniging Sint Carolus. Erwin Oudshoorn is muzikaal leider. Na zijn studie aan het conservatorium van Hilversum, dat later fuseerde met het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, volgde hij lessen bij Gijsbert Zwart en Willem Jansen en kwam hij in aanraking met de Japanse en Afrikaanse trommelkunst. Door zijn mondiale ervaringen en zijn interesse in de achterliggende culturen weet hij de slagwerkkunst op een geheel eigen wijze over te brengen op zijn leerlingen en componeert en creëert hij voor Slagkragt de mooiste muziekstukken en shows. Erwin Oudshoorn: “Slagkragt ontstond toen ik binnen Sint Carolus aangaf dat er een ‘anders dan andere’ drumband moest komen. Ik wilde van de drumband iets theatraals maken. Ook voor het publiek moest het meer een eigen band worden met een eigen naam en eigen identiteit, meer dan een onderdeel van een harmonieorkest. Natuurlijk waren ze het daar bij Carolus in het begin niet mee eens. Dat snap ik, want het week nogal af van de gebaande paden. Maar het is gelukt en wij zijn nog steeds een onderdeel van Sint Carolus.”
Het grote publiek kent Slagkragt van de vaak spectaculaire optredens tijdens Koningsdag of op de Jaarmarkt in Montfoort. “Ik begon bij ons in het Muziekcentrum theatervoorstellingen te maken, die altijd waren uitverkocht. Ik ging met de bandleden twee weken op pad en de daaruit ontstane groepsdynamiek bleek een onmisbaar onderdeel.”
Ter gelegenheid van het jubileum geeft Slagkragt een vijftal theaterconcerten met de titel ‘Theaterconcert 6.0’. Een hele nieuwe voorstelling van ongeveer twee keer 45 minuten, met daarin 12 composities die een bijzonder divers beeld van de grote noemer ‘slagwerk’ laten zien. De voorstelling wordt indrukwekkend mooi van licht voorzien door Toss Levy, de lichtontwerper waar Erwin al vele jaren mee samenwerkt. Erwin heeft gekozen voor een kleinere zaal, omdat daarmee het contact tussen band en publiek te versterken. Het is avondvullend entertainment, waarbij de verschillend situaties letterlijk worden belicht en de toehoorders zich wanen in de sfeer van het stuk. Muziekcentrum Sint Carolus wordt hiervoor omgebouwd tot een vlakke vloer theater en voor de bezoekers is er een oplopende tribune gemaakt die plaats biedt aan 80 personen.

Er zijn 5 theatervoorstellingen; op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart om 20.15 uur, zondag 31 maart om 15.00 uur een matineevoorstelling en nog twee voorstellingen op vrijdag 5 en zaterdag 6 april om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij MADO in Montfoort en de Readshop in Oudewater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14