De sprekers burgemeester Laurens de Graaf, burgemeester van Haarlem Jos Wienen en  Beatrice de Graaf. (Foto: Rinus Verweij)
De sprekers burgemeester Laurens de Graaf, burgemeester van Haarlem Jos Wienen en Beatrice de Graaf. (Foto: Rinus Verweij) Foto: Rinus Verweij

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf: Verbinden belangrijker dan verdelen

Algemeen 728 keer gelezen

Hoogleraar prof. dr. Beatrice de Graaf geniet landelijke bekendheid als terrorisme-expert, en verschijnt in die hoedanigheid regelmatig op televisie. Het leek dan ook aannemelijk dat een opvallend onopvallende beveiliger vanwege haar optreden een oogje in het zeil hield in het Benschopse Dorpshuis XXL, afgelopen woensdagavond tijdens een gespreksbijeenkomst over veiligheid.

Benschop - Niets bleek minder waar. De beveiliging hield verband met de onaangekondigde aanwezigheid van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, die onlangs landelijk in het nieuws kwam vanwege ernstige bedreigingen vanuit criminele hoek aan zijn adres. Hij moest zelfs onderduiken, hoewel hij veel bijval kreeg bij een demonstratie voor het Haarlemse stadhuis. Op uitnodiging van de organisatoren van deze avond, de gezamenlijke kerken in Benschop, deelde Wienen zijn gedachten over het thema: Verlangen naar Veiligheid in de huidige samenleving. Behalve Jos Wienen en Beatrice de Graaf kwam ook Lopiks eigen burgemeester Laurens de Graaf aan het woord. Alle drie de sprekers belichtten het thema vanuit een religieus geïnspireerde positieve invalshoek, waarbij ‘verbinden’ een belangrijker rol behoort te spelen dan ‘verdelen’, en ‘angst’ iets heel anders is dan ‘waakzaamheid’.
Beatrice de Graaf, van wie onlangs het essay ‘Heilige strijd; het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad’ verscheen, vertelde dat haar belangstelling voor ‘het kwaad’ in de samenleving verband houdt met de geschiedenis van haar geboortedorp Putten, waarvan het grootste deel van de mannelijke bevolking als represaille voor een aanslag werd gedeporteerd tijdens de Duitse bezetting. Volgens haar is religieus geïnspireerd terrorisme zo oud als de mensheid zelf. Zo waren er in de nadagen van het Romeinse Rijk radicale Christelijke sekten die aanslagen pleegden op ‘ongelovigen’. Jos Wienen ging nauwelijks in op zijn recente ervaringen met bedreiging. Hij noemde als positief voorbeeld van met elkaar omgaan in de huidige samenleving de recente gezamenlijke kerstviering van verschillende bevolkingsgroepen in een als lastig bekend staande Haarlemse wijk. Hij citeerde ook zijn Rotterdamse collega Aboutaleb, die het beladen Islamitische begrip ‘Jihad’ vooral beschouwt als een strijd tegen het kwaad in jezelf. Wienens Lopikse collega en partijgenoot Laurens de Graaf - geen familie van Beatrice - prijst zich gelukkig dat in zijn gemeente geen sprake is van religieuze radicalisering, maar tegelijkertijd moet er wel alert worden gereageerd op uitwassen van (drugs-)criminaliteit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50