Eddy Nijland, voorzitter van De Knopentuin, gelegen tussen de Bleek en de M.A. Reinaldaweg in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
Eddy Nijland, voorzitter van De Knopentuin, gelegen tussen de Bleek en de M.A. Reinaldaweg in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Groente en fruit uit de Montfoortse Knopentuin

Algemeen 722 keer gelezen

Enerzijds ingeklemd tussen de Bleek/Beneden Kerkweg en de M.A. Reinaldaweg en anderzijds tussen Blokland en de Provincialeweg Willeskop ligt midden in het weiland moestuin ‘De Knopentuin’. Een stukje natuur waar liefhebbers naar hartenlust hun eigen groente verbouwen.

Montfoort - Het is inmiddels zes jaar geleden dat Peter Gruters naar een geschikte locatie zocht voor het opzetten van een moestuinencomplex voor de inwoners van Montfoort. Uiteindelijk lukte het om een stuk land van Dick en Elly van der Neut te huren. Sinds februari 2013 is het mogelijk om in Montfoort een eigen moestuin te hebben. Veel mensen in Montfoort willen graag hun eigen groenten verbouwen. De een vindt ontspanning door met zijn handen in de grond te wroeten, terwijl een ander thuis geen tuin heeft en weer een ander graag biologische groente wil verbouwen als alternatief voor het aanbod van de supermarkt. Voorzitter Eddy Nijland: “Binnen de vereniging zijn er mensen met veel ervaring maar ook mensen die nog nooit een zaadje hebben geplant. Al doende leren we hier van elkaar. Naast groente kun je ook fruit verbouwen of je eigen bloemen kweken.”
Bestuurslid Jos Busch zegt dat het hier een prachtige locatie is. ‘’Een oase van rust. Ondanks het zichtbaar voorbij snellende verkeer is er geen hinder van verkeersgeluiden.” Ook over de eigenaar van het land is men bijzonder goed te spreken. “Een goede man die dagelijks even komt kijken en bij zware werkzaamheden in de tuin altijd bereid is om een handje te helpen.”
De Knopentuin heeft momenteel 35 tuinen in gebruik. Twee tuinen zijn er nog vrij en beschikbaar voor nieuwe leden. De tuinen hebben verschillende afmetingen en variëren van 25 tot 200 m2. Een paar jaar geleden is er een schuur geplaatst, met voor ieder lid een eigen vak om gereedschap op te bergen. De leden betalen een vast bedrag per jaar aan de vereniging. Daarnaast kost het gehuurde perceel grond 1 euro per m2. Op het terrein is geen elektriciteit en geen stromend water. Het begieten van de tuinen kan met water uit aangrenzende sloten. Eddy Nijland: “Elk jaar hebben wij met de leden vier klusdagen: zaterdagen van 10 tot 14 uur waarin we gezamenlijk het benodigde onderhoud aan de tuin gaan uitvoeren. Dat varieert van het schilderen van de schuur, het onderhoud aan de looppaden tot het repareren van de vlonders boven de sloot.’’
De SWOM heeft hier ook een tuintje waar cliënten van het DoeMeeHuis regelmatig aan de slag gaan. Zo verbouwen zij daar hun eigen groente voor gebruik in eigen keuken. In het oogstseizoen, wanneer vaak alles tegelijk moet worden geoogst, ontstaan er geregeld overschotten. Het bestuur van De Knopentuin heeft zijn leden gevraagd om het te veel aan oogst aan de Voedselbank Montfoort te doneren. Een van de leden levert de groente en het fruit daar eens per week dan af.

Ook interesse in een eigen moestuin, kijk dan op www.knopentuin.nl voor meer info.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 23 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport gisteren
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13