Wereldwinkel Montfoort gaat dicht

Algemeen 48 keer gelezen

Veel mensen reageren vol ongeloof als zij horen dat na 22 jaar de Wereldwinkel in Montfoort haar deuren sluit. Een afnemend klantenbezoek en een sterk teruglopende omzet in de verkoop van Fair Trade producten die steeds vaker ook bij de supermarkt te koop zijn, liggen aan dit besluit ten grondslag.

Montfoort - Het is augustus 1997 als er eens in de maand vanuit een kraampje voor het Oude Stadhuis producten uit Derde Wereldlanden te koop zijn. Vrijwilligers van het eerste uur staan daar in weer en wind en mogen bij heel slecht weer gebruik maken van het toenmalige portiek van de Rabobank. Herman Sluijs is zo’n vrijwilliger van het eerste uur en kan zich die beginperiode nog goed voor de geest halen. “Ik begon rond 1997 als vrijwilliger en kan mij die kraam nog goed herinneren. Eigenlijk zijn Jacques en Coby van Velzen de voorlopers van de huidige Wereldwinkel . Zij verkochten in 1996 vanuit de R.K. kerk al eens per maand koffie. Dat deden ook Ada Sluijs en Mieke v.d. Werven vanuit De Rank. Die zeiden toen al, dat er beter vanuit een winkel verkocht kon gaan worden.”

En zo geschiedde. In 2000 kon de Wereldwinkel hun kraampje verruilen voor een echte winkel, een gedeelde ruimte in De Grenen Kijkshop in de Keizerstraat. Na zes jaar werd de overstap gemaakt naar de huidige locatie, eveneens in de Keizerstraat. Wethouder Jan Vinkenburg was zowel in 2000 als 2006 bij de opening aanwezig. Zowel Ans van Vliet, sinds 2005 als vrijwilliger werkzaam, als Marlies Oudijk die vanaf 2002 bij de Wereldwinkel is betrokken, herinneren zich nog de ludieke opening van deze tweede winkel. “Dat gebeurde door Boer Joris uit het programma ‘Boer Zoekt Vrouw’. Gezeten op een kameel verrichtte hij de opening. Later konden de toegestroomde kinderen nog een ritje op de kameel maken.”
Marlies Oudijk is 6 jaar voorzitter geweest en ongeveer 2 jaar geleden gestopt. Zij verricht nog wat hand- en spandiensten. “Ik heb mij er met mijn hele ziel en zaligheid in gestort en ik kijk dan ook terug op een mooie tijd.” Ook Ans van Vliet zegt de winkel te gaan missen. “Het is echt een deel van mijn leven geworden.” Herman Sluijs was binnen de Wereldwinkel belast met de in- en verkoop van Fair Trade koffie en thee voor grootverbruikers. Na de sluiting van de winkel blijft hij zijn klantenkring daarin voorzien al doet hij dat via de Wereldwinkel Woerden.

Behalve leuke geschenken was er in de winkel ook een food assortiment. Naast de koffie en thee valt er te denken aan de Fair Trade chocolade van Tony Chocolonely. In het begin van de Wereldwinkels waren het de supermarkten die toen een aandeel van 1% van deze Fair Trade handel hadden, maar inmiddels is dat opgelopen tot 6%. Herman Sluijs ziet dat wel als een vooruitgang. De digitalisering in combinatie met de afnemende economie zijn mede debet aan het sluiten van de winkel.

Tijdens de Lentemarkt van 13 april is de Wereldwinkel voor het laatst geopend. Tenslotte is er voor de ruim 100 oud-vrijwilligers op 11 mei een reünie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkzaamheden aan oevers Korte Linschoten Westzijde zijn bijna klaar Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 28 mrt, 13:06
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03