Elke cursist komt op een ander moment in haar leven binnen.
Elke cursist komt op een ander moment in haar leven binnen."Welke vrouwen willen met ons in gesprek?" (Foto: Ans Tersteeg) Foto: Ans Tersteeg

Tien jaar Vrouwentaalgroep

Algemeen 267 keer gelezen

In maart 2009 startte de Vrouwentaalgroep in de Ontmoetingskerk onder leiding van Truus Lippus. In de tijd dat zij nog leerkracht was op de Paulusschool vroegen allochtone ouders haar regelmatig om hen taalles te geven. Toen ze met de VUT ging en met ondersteuning van Pulse startte zij de eerste groep. Nu is het tijd om het 10-jarig bestaan te vieren.

IJsselstein - Inmiddels worden alle lokalen aan de Andorrastraat 2 gebruikt om de 65 cursisten wekelijks een plekje te bieden. De groep anderstaligen is heel divers: van arbeidsmigranten tot vluchtelingen en anderstaligen die geïsoleerd leven. Er zijn cursisten die nauwelijks Nederlands spreken, vrouwen die zich wel mondeling maar nog niet schriftelijk kunnen redden. Sommigen zijn nooit op school geweest en anderen zijn hoog opgeleid.

Elke cursist komt op een ander moment in haar leven binnen, ze hebben allemaal verschillende dingen meegemaakt en hebben verschillende plannen en capaciteiten voor de toekomst. Vanuit Pulse wordt daar goed naar gekeken. Cursisten kunnen ook taalstage lopen of doorstromen naar wijkleerbedrijf Calibris.

Cursisten die nog moeten inburgeren, maken naast de formele taallessen ook graag gebruik van het aanbod bij Pulse. “Je praat over veel, over kinderen, over op tijd naar bed gaan en opvoeding. Hier praat ik echt en niet tegen de computer. En we wisselen ook recepten uit”, aldus Habiba.

De lessen worden gegeven door een heel hecht en enthousiast team van vrijwilligsters, waarvan sommigen al jaren verbonden zijn aan deze taalactiviteit en zich ook geschoold hebben op tweede taalverwerving. Ook Truus komt nog wekelijks les geven aan de hoogste niveaugroep, die haar op handen draagt.

De cursisten leren ook van elkaar en tegelijkertijd leren ze nieuwe mensen kennen en breiden zo hun netwerk uit. Nieuwe initiatieven worden vaak vanuit de taalgroep opgezet zoals het dameszwemmen, fiets- en naailessen. Wat Pulse nog wel hoopt: ‘’Dat we als samenleving ons nog meer realiseren hoe moeilijk het is om als nieuwkomer je weg hier te vinden.’’

De Vrouwentaalgroep viert haar lustrum op woensdag 13 maart met een Open Huis voor vrouwen in de Ontmoetingskerk, Andorrastraat 2. Om 09.30 wordt u welkom geheten en kunt u de groepen bezoeken. Vanaf 10.30 uur is er koffie en thee met lekkere hapjes en gaan de cursisten graag met u in gesprek. Ook de vrijwilligsters zijn bereid te vertellen over hun lesgeven. Vrouwen die willen komen kunnen zich aanmelden via de receptie van Stichting Pulse, tel. 030- 6868030 of via email taalhuis@stichting-pulse.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10