Een aantal ondernemers doet al mee met de duurzame ecomunt. Nu de andere ondernemers nog. (Foto: Lysette Verwegen)
Een aantal ondernemers doet al mee met de duurzame ecomunt. Nu de andere ondernemers nog. (Foto: Lysette Verwegen)

Laat maar rollen die ecomunt

Algemeen 155 keer gelezen

Vorig jaar oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, werd de ecomunt geïntroduceerd door duurzaamheidskoningin Mínima. Inmiddels zijn er 800 ecomuntjes in omloop die bij steeds meer ondernemers besteed kunnen worden.

IJSSELSTEIN – Het IJsselsteinse burgerinitiaties Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ), dat zich inzet voor de ontwikkeling naar een duurzame stad, heeft het systeem bedacht, waarvan het muntje door IJsselsteiner en KNIJ-er Henk de Groot is ontworpen. “De munt heeft geen vaste waarde”, legt Ivon Vrolijk van KNIJ uit. “Wat je ermee kunt doen bepaalt elke individuele ondernemer.” Uitgangspunt van de munt is in ieder geval het stimuleren van de verkoop van biologische en lokaal geproduceerde producten, streekproducten of duurzame artikelen of producten met een duurzame verpakking. En dat kan verrassende resultaten opleveren. “Zo doet Brasserie 1560 mee. Eigenaar Jan let op duurzame inkoop, bijvoorbeeld van vis. Maar hij heeft ook een steeds roulerende veganistische kaart. Hij geeft voor een ecomunt tien procent korting per tafel op de veganistische gerechten.” Tante Cake geeft voor inlevering van de munt korting op ambachtelijk gebak met lokale ingrediënten en geeft de munt uit bij aankoop van wilde olijfolie. “En zo zijn er nog tal van zaken, zoals Biomonkie en Lokaal 33.”
Evelien Slagter, met partner Nick, is enthousiast over de munt. “Toen ik zag hoe simpel het werkte wilde ik direct meedoen. Het leuke is dat we zelf kunnen bepalen welke producten of acties we aan de ecomunt kunnen verbinden.” Biomonkie heeft alle ‘supermarktproducten’ in de duurzame variant. “We geven de munt uit bij knäckebrod en bij inlevering geven we korting of speciale producten.” Het kan Ivon niet snel genoeg gaan. “We hopen dat er van de eerste deelnemende ondernemers een olievlekwering uit gaat. Maar dan wel duurzaam”, lacht ze. De ecomunt heeft nog meer voordelen: “Je komt eens in andere winkels en gelegenheden en kunt tegelijk een gezellig rondje door de stad maken.” Haar wens: “Dat iedere IJsselsteiner de ecomunt gaat gebruiken.”

KNIJ bedacht de lijntjes voor het uitrollen van de ecomunt vorig jaar. Met een nieuwe actie wordt dat nog eens gestimuleerd. “Op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur voeren we bij Intratuin de actie Tegel eruit, plant erin. Bij inlevering van een tegel ontvangen klanten een ecomunt en 2 plantjes - tegen verstening en voor een betere waterberging en biodiversiteit. Het was maar een idee. We hopen dat veel ondernemers ook aanhaken en leuke ideeën bedenken.” Kijk voor informatie ook op: www.knij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10