Sprankelende uitvoering in Oudewaterse Sint Franciscuskerk
Sprankelende uitvoering in Oudewaterse Sint Franciscuskerk (Foto: Piet Stolk)

Requiem van Brahms voor enthousiast publiek

  •   keer gelezen

Voor een enthousiast publiek in een nagenoeg volle kerk zong het Studentenkoor Amsterdam zondag 10 maart ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms. Het koor werd vakkundig begeleid door het UvA-symfonieorkest J.Pzn Sweelinck. Het Requiem werd voorafgegaan door de instrumentale compositie Silouan’s Song van Arvo Pärt.


Koor en organiserende Rotaryclubs waren tevreden met het resultaat. Het was voor de vierde keer dat zij een Lenteconcert in de Oudewaterse Sint Franciscuskerk organiseerden. Dat de Rotaryclubs Oudewater en Woerden Oude Rijn de SKA-zangers en -zangeressen weer naar het Groene Hart hebben gehaald, werd door het publiek bijzonder gewaardeerd. Voor het SKA was dit Lenteconcert in Oudewater een mooie kans om ook buiten de regio Amsterdam hun mooie muziek te laten horen.

Dirigent Servaas Schreuders wist zijn tachtig man/vrouw sterke Studentenkoor Amsterdam weer tot grote hoogte op te zwepen. Voor de solopartijen tekenden twee uitstekende solisten, Charlotte Houberg en Rick Zwart.

Nieuw was de informatieve (en soms ook grappige) introductie, die twee musicologen voorafgaand aan het concert gaven. Over Brahms en zijn Requiem is veel wetenswaardigs te melden. ‘Ein deutsches Requiem’ ging in 1868, op Goede Vrijdag, in première. Johannes Brahms, een perfectionist, had er van 1861 tot 1868 aan gewerkt. De muziek is deels melancholisch, maar tegelijk ook levendig, geruststellend en zelfs euforisch. De mooie akoestiek van de Sint Franciscuskerk in combinatie met de beeld- en geluidstechniek van Klaproos Culturele Ondersteuning zorgde dat musici en zangers uitstekend tot hun recht kwamen.

Voor volgend voorjaar heeft het Studentenkoor Amsterdam een uitvoering van de Bachs Hohe Messe gepland.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten