Astrid en Karin Veenbrink, de oprichters van de jubilerende Aussie-Trail line-dancers Montfoort. (Foto: privéfoto)
Astrid en Karin Veenbrink, de oprichters van de jubilerende Aussie-Trail line-dancers Montfoort. (Foto: privéfoto)

Aussie-Trail line-dancers al 20 jaar met hun tijd mee

Algemeen 492 keer gelezen

De Aussie-Trail line-dancers uit Montfoort bestaan in maart 20 jaar. En dat is na al die jaren voor de oprichters wel een goede reden voor een feestje.

Montfoort – Het zijn de zusjes Astrid en Karin Veenbrink die deze dansschool twintig jaar geleden hebben opgericht. Geboren in Australië waar hun ouders naartoe waren geëmigreerd, keerden zij begin jaren ‘60 terug naar Nederland. Karin en Astrid waren toen respectievelijk 10 en 9 jaar. De naam van de dansschool hebben zij ontleend aan hun komaf. Astrid vertelt: “Het zal nu zo’n 26 jaar zijn geleden dat wij zelf met line-dance zijn begonnen. De leraar bij wie ik toen les had adviseerde mij om zelf les te gaan geven. Ongeveer 6 jaar later zijn wij daar ook mee begonnen en doen dat nog steeds met veel passie en plezier.”
Aussie-Trail line dancers heeft vier dansgroepen. Beginner, Vijftig plussers en twee groepen gevorderden. Er wordt les gegeven in Montfoort en in De Meern. Het is Astrid die de lessen voor haar rekening neemt, terwijl Karin de organisatorische- en administratieve kant verzorgt. Astrid legt uit, dat in het vroegere Amerika de cowboys na een dag vee drijven ‘s avonds als ontspanning deze dans uitvoerden. Alleen of met meer. “De muziek waar wij op dansen is over het algemeen afkomstig van de Amerikaanse country, maar dat wisselen wij ook af met Zuid-Amerikaans. Grapevine, Rock Step en Coaster Step zijn een aantal veel voorkomende danspassen.” Werd er in het begin van de line-dance bijna uitsluitend op countrymuziek gedanst, nu ook op andere muziekstijlen als pop, rock, salsamuziek of Ierse muziek. De cowboykleding en countrymuziek zijn niet langer een vereiste en de duimen hoeven niet meer achter de buckle. Er mag met het hele lichaam bewogen worden in plaats van het ‘over de vloer harken zonder het bovenlichaam te veel te bewegen’ zoals het is begonnen. Hoe je er als buitenstaander ook tegenaan kijkt, het is niet meer oubollig, want ook line-dance gaat met de tijd mee.

Ieder jaar is er in Zalencentrum Sint Joseph een Kerstbal, waar gedanst wordt op zowel kerstmuziek als andere muziek in een sfeervol aangeklede zaal. Jaarlijks wordt er in juni het eindbal gehouden. ‘’Daaraan verbinden wij meestal een kledingthema, waaraan de meeste deelnemers gehoor geven. Komende zaterdagavond wordt er gedanst op live muziek en op de eigen vertrouwde dansmuziek. De fijn in het gehoor liggende muziek en het heerlijke ritme houden de leden heel wat uurtjes op de dansvloer, weet Astrid te vertellen. ‘’Als het ons gegeven is, dan hopen wij nog heel lang les te mogen geven en onze passie op anderen over te kunnen brengen.’’ Karin was bij het interview niet aanwezig omdat zij op een line-dance festival op Texel verbleef.

Zaterdag 16 maart is er ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum een feestavond voor leden en introducees in het St. Joseph in Montfoort. Aanvang 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 6 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14