Hans Ellenbroek pluist alles uit om meer te weten te komen over de IJsselsteinse kunstschilder Ries Mulder. (Foto: Lysette Verwegen)
Hans Ellenbroek pluist alles uit om meer te weten te komen over de IJsselsteinse kunstschilder Ries Mulder. (Foto: Lysette Verwegen)

Op zoek naar het leven van schilder Ries Mulder

Algemeen 697 keer gelezen

Historieschrijver Hans Ellenbroek is in de ban van de IJsselsteinse kunstschilder Ries Mulder. Hij heeft al veel onderzoek gedaan voor een biografie, maar vooral over het laatste deel van Mulders leven ontbreken de puzzelstukjes.

IJSSELSTEIN – Ries Mulder werd in 1909 geboren op de Plaats, midden in IJsselstein, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Volgens Ellenbroek is hij de belangrijkste kunstschilder die IJsselstein heeft voortgebracht. “Geen familie van de bekende ‘schoenenfamilie, die al eeuwen in IJsselstein woonde”, licht Ellenbroek toe. De familie van Ries Mulder kwam pas in 1824 in IJsselstein, toen Mulders grootvader watermolenaar werd van de Hogebiezenmolen en de familie koffiehuis en logement De Pauw – tegenwoordig De Punt – uitbaatte vanaf 1874. De familie kocht later ook herberg Het wapen van IJsselstein op de Plaats. “Daar werd Ries geboren in een gezin van elf kinderen.”
De fascinatie van Elenbroek voor de kunstschilder begon met het zien van een schilderij in het bezit van een tennismaatje. “Haar grootmoeder was een zus van Ries. Ik werd getroffen door zijn stijl en kwaliteit. Vorig jaar kwam Ries ter sprake in Museum IJsselstein.Toen kreeg ik de behoefte om te gaan spitten.” Uitgangspunt was een artikel voor het blad van de Historische Kring. “Maar ik denk ook aan een biografie”, aldus Ellenbroek, die al diverse boeken en publicaties op zijn naam heeft staan, onder meer over de IJsselsteinse historie. “Al zoekend wordt Ries steeds interessanter.”
Mulder wilde reclameschilder worden, volgde een opleiding aan de Utrechtse Nationale Schildersschool en ging daarna in de leer bij kunstenaar Piet van Wijngaerdt in Amsterdam om kunstschilder te worden. In 1934 deelde hij aan de Oudegracht een atelier met Otto van Rees en Gerrit Rietveld. Vier jaar assisteerde hij Charles Eyck bij het maken van fresco’s en wandschilderingen in Utrecht en diverse Limburgse kerken. Begin 1940 vertrok Mulder voor een studiereis naar Nederlands-Indië, waar hij door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vijf jaar in Japanse interneringskampen belandde. In 1948 vertrok Ries weer naar Indonesië; op uitnodiging van een vriend Simon Admiraal, en werkte als docent schilderen en kunstbeschouwing bij de Universitaire Leergang voor Tekenleraren in Bandung. In 1959 keerde hij terug naar Nederland en ging inwonen bij zijn drie ongetrouwde zusters in IJsselstein, waar hij een atelier inrichtte en vele reizen maakte naar Frankrijk, Spanje en Algerije om inspiratie op te doen voor zijn schilderijen.
En nu de ontbrekende stukken van het recente verleden nog. Mulder overleed in 1973 door ziekte. Zijn schilderijen zijn tot 5000 euro waard, maar zelden te koop. “Wie heeft deze vrijgezel persoonlijk gekend of kent verhalen over zijn ouders, familie of vrienden? Wie heeft schilderijen? Ik wil vooral over die laatste periode nog van alles te weten komen.”

Mail naar info@hansellenbroek.nl of bel: (030) 6882278.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50