De deelnemers, hier nog bij de start van het Kastanjeproject, exposeren nu hun werk in Het Huis Van Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
De deelnemers, hier nog bij de start van het Kastanjeproject, exposeren nu hun werk in Het Huis Van Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)

De kastanjeboom als kunst verbeeld

Algemeen 131 keer gelezen

Toen zijn lot was bezegeld en de zaag op 18 maart 2018 een einde maakte aan zijn statige bestaan op het Kasteelplein, was er treurnis al om. Kort daarna werd zijn stam door de gemeente aangeboden aan het Montfoorts Kunstenaars Collectief en daar begon zijn tweede leven.

Montfoort - Door 28 creatieve mensen, die ieder een deel van deze kastanjeboom hadden gekocht is, onder leiding van Maarten Schepers, vanaf oktober 2018 tot februari van dit jaar hard gewerkt om die oude boom een tweede leven te geven. De toen nog vormeloos ogende stukken hout zijn wekenlang bewerkt met beitels, gutsen, schuurpapier, olie en verschillende technieken om uiteindelijk te verworden tot prachtige beelden. De kastanjeboon is verdwenen, maar teruggekeerd in 29 prachtige beelden.
Piet van der Wildt, voorzitter van het Montfoorts Kunstenaarscollectief, is bijzonder ingenomen met het uiteindelijke resultaat. “Wij waren al erg blij met het aanbod van de gemeente om de stam van deze oude boom te mogen hebben. De boomstam werd verzaagd naar hanteerbare stukken hout en weggelegd om te drogen. Het was beeldhouwer Maarten Schepers van Workshop Express die er een project van heeft gemaakt.”
Het resultaat van alle inspanning is straks te bewonderen op een tijdelijke expositie in de hal van het Huis van Montfoort en wel op het Kasteelplein waar de oude boom eens stond. De meeste kunstenaars hebben zich laten inspireren door de geschiedenis van de boom en hun herinneringen daaraan. Iedere kunstenaar met een eigen verhaal, elk kunstwerk een unieke verbeelding. Met deze speciale expositie komt de oude kastanje in een andere gedaante weer even thuis op haar oude plek.

Zondag 7 april om 14.30 uur zal burgemeester Petra van Hartskamp - de Jong deze expositie feestelijk openen in het bijzijn van de kunstenaars. Hierna zijn de beelden tot en met 20 april op werkdagen tussen 09.30 uur en 16.00 uur voor iedereen gratis te bewonderen in het Huis van Montfoort aan het Kasteelplein 5.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10