Het feest voor skeelerkampioen Marit Kaats gaat maar door: vorige week met een ontvangst door burgemeester Van Domburg. (Foto: Gemeente)
Het feest voor skeelerkampioen Marit Kaats gaat maar door: vorige week met een ontvangst door burgemeester Van Domburg. (Foto: Gemeente) Foto: gemeente IJsselstein

Goud en brons op Special Olympics voor Marit Kaats

Algemeen 123 keer gelezen

Marit Kaats (27) nam van 14 tot en met 21 maart deel aan de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. En met het resultaat waar ze zelf op hoopte: een medaille halen. Het werden er zelfs twee.

IJSSELSTEIN – ‘Ik ben Marit en maak deel uit van TeamNL 2019 van de Special Olympics. We gaan meedoen aan de wereldspelen in Abu Dhabi en ik doe mee met het onderdeel skeeleren. Op de duizend meter ben ik dit jaar Nederlands kampioen G-skeeleren geworden. De volgende stap is mee doen op wereldniveau. Daarvoor ben ik hard in training en heel gemotiveerd. Naast skeeleren doe ik ook aan shorttrackschaatsen’, stond er op de website te lezen. Ze knipte haar lange krullen af – doneerde die en passant voor KiKa – en ging ervoor in Abu Dhabi. “Lang haar is daar veel te warm”, legt ze nuchter uit.

Sportieve hoogtepunten
Sport is belangrijk voor Marit. Ze begon met jeugdschaatsen, ging shorttracken en ook skeeleren. Schaatsen in de koude seizoenen en skeeleren in de warme seizoenen wisselen elkaar af. In allebei de sporten is ze even goed en fanatiek. “Ik heb met shorttracker Sjinkie Knegt op het ijs gestaan”, vertelt ze trots. Tussen alle belevenissen en hoogtepunten door – ze ging ook naar de Special Olympics in Zuid-Korea en heeft er al wat interviews en televisieoptredens achter de rug – wordt haar prijzenkast steeds voller. “Maar ik ben het meest trots op de bronzen en gouden plak die ik in Abu Dhabi haalde.” Of de spelen spannend waren: “Nee hoor. De reis was goed uitgezocht en ik heb al een keer aan de spelen meegedaan. Wel gezonde spanning voor de sportieve prestatie.”
Ze had de medailles – brons op de duizend meter skeeleren en goud op de relay (estafette) – niet verwacht. “Bij de relay was ik de derde in ons team van vier. We lagen op de tweede plaats toen India een fout maakte en werd gediskwalificeerd. Zij huílen en wij blíj met een eerste plaats.” Er werd ter plekke een feestje gebouwd. “En daarna uitrusten, want we wilden ook nog wat andere toeristische dingen doen. Ik ben naar Dubai en een pretpark geweest, heb de grootste moskee ter wereld gezien en op het circuit gestaan waar Max Verstappen de Formule 1 heeft gereden.”

Feestjes bij thuiskomst
Thuis, in de IJsselsteinse ZOMO-woning waar ze met anderen zelfstandig woont, en op haar werk in lunchroom ZoLekker werden de feestjes dunnetjes overgedaan. “Mijn collega’s hebben stiekem een afspraak geregeld met de burgemeester. Dat was hartstikke leuk,” vertelt ze. “Ik kreeg bloemen en hij was heel trots op me. Hij zei dat mijn twee medailles zwaarder wegen dan zijn ambtsketen. Hij loopt hard, maar durft niet te skeeleren.”
Marit blijft nuchter onder haar prestaties. “Ik ga door met alle trainingen en meedoen aan de regiocompetities.” De Special Olympics zitten er voorlopig niet meer in. “Anderen moeten ook een kans hebben. Misschien mag ik mee als reserve.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23