De Witte Welle maakt de beste kaas
Algemeen
837
keer gelezen
De beste kaas van Nederland is ambachtelijk gemaakt op de boerderij. Van de 320 ingezonden kazen werden er 50 geselecteerd. Met een door keurmeesters en jury gekozen jong belegen en een belegen kaas kregen Wijnand en Claudia de Wit van Kaasboerderij De Witte Welle uit Montfoort de titel ‘Den Besten Cum Laude Kaas Overall Winnaar 2019’.
Montfoort - Binnen de drie hoofdcategorieën, Boerenkaas, Kaas van de boerderij en Ambachtelijke kaas gaan zelfzuivelende boeren ieder jaar de strijd met elkaar aan. Hun kazen worden door professionele kaasmeesters beoordeeld op uiterlijk, doorsnede, consistentie (is de kaas lekker smeuïg) en het belangrijkste, de geur en de smaak. Hun scores samen bepalen de winnaar. Claudia de Wit voegt daaraan toe, dat er dit jaar ook nog een jury van prominenten was, waarin recensenten, kenners en keurmeesters zitting hadden. Hun besluit was unaniem en dat is uitzonderlijk. “In ieder geval weet je dan wel, dat je een goede kaas kunt maken.” Wijnand vertelt: “Mijn moeder is hier in 1980 mee begonnen. Ik kwam in 1999 in de maatschap en heb het bedrijf in 2013 overgenomen. Mijn moeder helpt ons nog iedere dag bij het maken van de kaas en doet dit nu al bijna 40 jaar. De door ons gebruikte melk is nooit ouder dan 12 uur voordat er kaas van wordt gemaakt. Doordat de melk geen hittebehandeling ondergaat, blijven alle van nature aanwezige waardevolle stoffen behouden.”
Iedere dag, zeven dagen per week wordt de rauwe melk van de 170 melkkoeien verwerkt tot boerenkaas. De laatste melk van de dag gaat in een opslagtank en wordt daar gekoeld tot zo’n 7 graden. In de ochtend komt daar na het melken de nog warme melk bij. Om kaas te kunnen maken wordt er stremsel en zuursel toegevoegd, waardoor de eiwitten in de melk gaan klonteren. Dat is de wrongel die in een bak wordt opgevangen tot een grote dikke massa. Hiervan worden blokken van 16 kilo gesneden die dan in vormen worden gelegd en met een kaaspers worden samengeperst, waardoor het vocht - de wei - er zoveel mogelijk wordt uitgeperst. De wei is waardevol voedsel en wordt verkocht aan varkenshouderijen.
Wijnand: “Onze koeien hebben een goed leven en mogen zelf kiezen of ze binnen of buiten willen staan.” Claudia voegt daaraan toe: “De mensen vinden het met dat mooie en warme weer vaak zielig dat onze koeien binnen staan. Maar de mensen realiseren zich niet dat koeien niet kunnen zweten en met dat mooie weer dus liever binnen staan. Als ze zin hebben, dan gaan ze pas tegen de avond of nacht naar buiten. Dat is dus helemaal niet zielig.’’
Jaarlijks maakt De Witte Welle zo’n 180 ton kaas. Daarvan gaat 50% naar Albert Heijn. Verder is de kaas te vinden bij bij onder meer La Place, bij kaasspeciaalzaken, op markten en in restaurants.
Ook in hun eigen winkeltje verkopen Wijnand en Claudia de kaas. Geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur op Achthoven Oost 7.