‘Hondenspeelvelden bieden voordelen en kansen’

  •   keer gelezen

De hondenspeelvelden zijn aangelegd en de losloopstroken zijn aangewezen: dat betekent dat het nieuwe hondenbeleid vanaf nu is ingegaan.


IJSSELSTEIN – De discussie heeft jaren geduurd en voor- en tegenstanders hebben hun stem laten horen. Het resultaat zijn drie hondenspeelvelden en twee losloopstroken, verdeeld over de stad. Hondenbezitters hoeven niet verder dan een kilometer te lopen om hun hond de vrijheid te gunnen, zonder omwonenden en voorbijgangers overlast te bezorgen of in gevaar te brengen. Die overlast bestaat vooral uit onveilige situaties en hondenpoep op straat. “Als hondentrainster schaam ik me soms plaatsvervangend om honden eigenaar te zijn als ik al die poep zie”, vertelt Joëlla Rappard, eigenaar van hondenschool Idéfix. Ze steunt het nieuwe beleid: “De speelvelden hebben zoveel voordelen. Veel honden lopen te weinig en op de omheinde velden kunnen ze zich veilig uitleven. Het is ook een prima plek om zelf je hond te trainen. En het is een leuke ontmoetingsplaats: zowel voor de honden als de baasjes”, lacht ze, terwijl ze om zich heen kijkt naar de rennende honden en twee baasjes die gezellig staan te praten.
Wethouder Bekker, met het hondenbeleid in zijn portefeuille, is tevreden. “ Het beleid is niet ontwikkeld om hondenbezitters te pesten. Integendeel: dit speelveld van 2.300 vierkante meter onder de Kerspelbrug is echte luxe: je kunt er zelfs droog zitten.” Hij is het niet eens met de term uitrenveld of poep- en uitlaatveld. “De velden zijn er om te rennen en te spelen; er liggen zelfs boomstammen en rioolbuizen. De velden worden eenmaal per week opgeruimd door RMN.” De honden rennen er intussen lustig op los en snuffelen aan elkaar. “Doggy dating op het speelveld”, constateert Joëlla. Sinds de discussies in 2016 is er al veel veranderd. “Er ligt minder poep op de paden”, aldus Bekker. “Maar nog teveel in het groen. Dat is nu verleden tijd. Het is een verandering die we graag faciliteren.” En om misverstanden te voorkomen: “Ook de Nedereindse Plas - Utrechts - is geen losloopgebied.”

Behalve op de aangewezen hondenspeelvelden – aan het Eiteren onder de Kerspelbrug, Hoge Biezenpark en de Randdijk – en de losloopstroken aan de Zijdewetering Noord en de geluidswal lans de Weg der Verenigde Naties, zijn hondeneigenaren verplicht hun honden overal aan te lijnen, plastic zakjes bij zich te hebben en de hondenpoep - ook in de groenstroken - op te ruimen. De boa’s gaan vanaf 8 april handhaven. Voor vragen en informatie: mail naar info@ijsselstein.nl onder vermelding van Hondenbeleid.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten