Ook in de tentoonstelling: Jan Pietersz van der Lee, telg uit het bekende touwslagersgeslacht Als kapitein van de Schutterij aanvoerder van de verdediging van de stad in 1575. (Foto: GVO)
Ook in de tentoonstelling: Jan Pietersz van der Lee, telg uit het bekende touwslagersgeslacht Als kapitein van de Schutterij aanvoerder van de verdediging van de stad in 1575. (Foto: GVO) (Foto: Stadsmuseum Oudewater)

Nieuw seizoen Stadsmuseum Oudewater

  •   keer gelezen

Oudewater - Zaterdag 6 april begint het nieuwe seizoen van het Stadsmuseum van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater in het Stadhuis.


De tentoonstelling ‘Oudewater in roerige tijden’, wegens succes geprolongeerd, vertelt het verhaal van de geschiedenis van Oudewater vanuit het invalshoek van de Roerige Tijden, zoals die van de Tachtigjarige Oorlog. Van die tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft de tentoonstelling een intrigerend beeld. In de godsdiensttwisten van de 16e eeuw zorgde ook Arminius, in Oudewater geboren, een belangrijke rol. Hij is in vol ornaat aanwezig. En meer: een overzicht van de vele schuilkerken in Oudewater waar de aanhangers van het toen niet toegestane roomse geloof hun erediensten hielden. Ook de Tweede Wereldoorlog komt aan de orde.
Tussendoor kan de bezoeker plaats nemen op de bank waarop eeuwen geleden de schepenen bij grote rechtszaken plaatsnamen, en genieten van films die vervlogen tijden doen herleven. Tijdens de openingstijden van het museum is het gehele Stadhuis open voor bezichtiging, met uitleg bij het schilderij ‘De moord van Oudewater’.


Geopend elk eerste weekend van de maand op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Daarnaast met Pasen en Pinksteren en andere bijzondere dagen. Entree vrij. Zie ook www.geschiedkundigeverenigingoudewater.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten