Overzicht van een kwart van de wijk IJsselveld-Oost; een van de pleinen is het Kameraplein. (Fotoarchief Lysette Verwegen)
Overzicht van een kwart van de wijk IJsselveld-Oost; een van de pleinen is het Kameraplein. (Fotoarchief Lysette Verwegen) (Foto: )

Bewonersgroep: IJsselveld-Oost is géén ‘oorlogsgebied’

  •   keer gelezen

De gemeente wil met de methode van de Vreedzame Wijk en het proefproject XL-Mediation problemen op het Kameraplein aanpakken. Volgens het raadsvoorstel ‘Versterken Jeugdpreventie IJsselveld-Oost’ zijn de conflicten op het plein niet meer met de huidige inzet en aanpak op te lossen.


IJSSELSTEIN – De bewonersgroep stemt – net als de politiek – in met het initiatief om XL-Mediation in te zetten voor een bedrag van 15.400 euro en een evaluatie eind van het jaar. Maar bewonersgroep en bewoners van het Kameraplein herkennen zich niet in de toon van het raadsvoorstel. In een eerste brief schreef de bewonersgroep ‘Bij de start van het project Vreedzame Wijk hebben wij al gezegd dat het project vooral werd geïnitieerd vanuit de (vreedzame) Paulusschool/Overkant, terwijl veel kinderen uit IJsselveld-Oost op andere scholen zitten. Dat werd door de coördinator als negatief ervaren. Bij de evaluatie eind 2017 over volgfinanciering waren alleen professionals en gemeente betrokken. En onlangs ontvingen we bericht dat alleen de professionals IJsselstein-breed verder gaan.’

Na de berichtgeving over het raadsvoorstel door RTV Utrecht schreef de bewonersgroep een tweede brief. ‘Onze wijk wordt afgeschilderd als een ‘oorlogsgebied’, iets wat wij en veel pleinbewoners niet herkennen. Natuurlijk moet er aan bestaande problemen iets gebeuren. Decennialang wordt IJsselveld-Oost – met 70 procent sociale huurwoningen – bewoond door relatief veel mensen met een uitkering, uit veel verschillende culturen, asielzoekers, eenoudergezinnen, mensen met ggz-begeleiding en meer. De aanpak, zoals in het begin van de wijkvernieuwing, met huis-aan-huisbezoeken juichen wij toe. De huidige realiteit is, dat veel minder dan vijftig notoire en slecht opgevoede etterbakjes onvoldoende worden aangepakt.’

Volgens de bewoners is de wijkagent onbereikbaar en onzichtbaar, worden boa’s vooral elders ingezet en hebben bewoners na de start van de groepsaanpak niets meer gehoord of gezien. ‘Onze wijk moet geen verdienmodel zijn voor marketinggerichte welzijnsprofessionals’, aldus de bewonersgroep die ontevreden is over het resultaat van diverse projecten.

Wethouder Roks erkende in een commissievergadering, op vragen van CDA en D66 over het XL-Mediationproject, dat het met de bewonersgroep niet zo vlot is gegaan. “Daarom willen we nu een frisse start maken. Bewonersgroepen zijn belangrijk.”
 

Projecten in IJsselveld-Oost

De Vreedzame School startte in de zomer van 2015, Vreedzame Wijk een jaar later. Kosten: 30.000 euro vanuit project IJsselveld-Oost en 9.000 euro in 2018 vanuit Gemeente, Pulse en Provides. Aanpak jongerenoverlast startte in 2014, met 90.000 euro uit het project IJsselveld-Oost en Veiligheid. Sinds 2015 zijn 30 kinderen opgeleid tot pleinportiers, betaald door Pulse/gemeente en Provides. De Vreedzame Pleinfeesten startten vanuit Pulse in 2017, budget onbekend en gestaakt omdat de activiteit moeilijk realiseerbaar was.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten