Foto:

Toch maar Nieuwegein?

  •   keer gelezen

Onlangs had ik onenigheid met een vriendin. Op zichzelf geen nieuws, bij mij al helemaal niet. Maar het betrof een interessant historisch onderwerp. Want ook met geschiedenis weet deze vriendin van wanten; ze is bijvoorbeeld actief voor Museum Warsenhoeck in Nieuwegein.


Kern van de discussie: gaan we na de mislukte samenwerking met ‘west’ (Montfoort) nu voor ‘oost’: Nieuwegein? Ik schreef daar al eens column over. Twistpunt was mijn vaststelling dat Montfoort net als IJsselstein een middeleeuwse IJsselstad is, mét stadsrechten. Zie ook mijn laatste column, waarin ik een collega-ridder citeerde.

Ik stel vast dat IJsselstein nog steeds bestaat

Dit in tegenstelling tot de nieuw gecreëerde gemeente Nieuwegein. Ik had moeten weten dat zich op het gebied van Nieuwegein ooit de nederzetting Het Geyn bevond, die ook stadsrechten bezat. De betreffende oorkonde bestaat nog steeds, in tegenstelling tot –zo werd mij ingepeperd- de oorkonde van IJsselstein. Detail: de stad Het Geyn is verdwenen. Nu wil ik niet zeuren, maar ik stel vast dat IJsselstein nog steeds bestaat. Wat is slordiger: een stuk papier bewaren en de hele stad kwijtraken, óf de stad bewaren en de oorkonde verliezen in een Middeleeuwse oorlog? Toch wil ik een argument van deze vriendin citeren: “Wat UW-samenwerking te maken heeft met cultuurhistorie is minder interessant. De huidige samenhang tussen de gemeenten en samenleving is belangrijker.” Genoteerd!
Overigens kan ik een bezoek aan Museum Warsenhoeck aanbevelen. Het is gevestigd in een eeuwenoude boerderij, met een molen en een kinderboerderij in de nabijheid. In de collectie speelt geschiedenis een hoofdrol; de moderne kunst heeft een bescheiden plaats op de zolderverdieping. Misschien minder dynamisch dan ons eigen Museum IJsselstein, maar zeker ook leuk.

Rinus Verweij

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten