De Oosterse plataan aan de Waterviolier.
De Oosterse plataan aan de Waterviolier. (Foto: Peter Versloot)

Hugo Kotestein krijgt compensatie voor illegaal gekapte boom

  •   keer gelezen

De Waterviolier in Montfoort is een bijzondere boom rijker: een Oosterse Plataan met een omtrek van meer dan 1 meter. Met de boom, die een waarde van € 10.000,- vertegenwoordigt, compenseert de provincie Utrecht de illegale kap vorig jaar van een 53 jaar oude es. Dat gebeurde bij de reconstructie van de N228 bij Linschoten. Stichting Hugo Kotestein, hoeder van het cultuurhistorisch erfgoed, meldde dit bij de gemeente Montfoort.


Peter Versloot van Hugo Kotestein: “De Provincie Utrecht bleek met een oude tekening te hebben gewerkt. Ze erkende en betreurde de fout en was bereid dit financieel te compenseren. We waarderen deze een professionele houding, hoe jammer we het ook vinden dat de boom verdwenen is. Uit een taxatie bleek dat de boom bijna 10.000 euro economische waarde had. Dit bedrag is inmiddels gebruikt voor de aanplant van deze nieuwe boom”. De gemeente, de provincie en Stichting Hugo Kotestein hebben voor deze locatie gekozen, omdat de boom daar een monumentale status kan krijgen.

Op de plek van de gekapte boom langs de M.A. Reinaldaweg wordt binnenkort een Amerikaanse es geplant. Stichting Hugo Kotestein heeft er bij de gemeente op aangedrongen de lijst met waardevolle bomen actueel te houden.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten