V.l.n.r.: burgemeester Petra van Hartskamp, rentmeester Paul Kindt en provinciedirecteur Henri Kool.
V.l.n.r.: burgemeester Petra van Hartskamp, rentmeester Paul Kindt en provinciedirecteur Henri Kool. (Foto: )

TOP geopend op Landgoed Linschoten

  •   keer gelezen

Op vrijdag 12 april openden Henri Kool, directeur van de provincie Utrecht, samen met Petra van Hartskamp, de burgemeester van de gemeente Montfoort, en rentmeester Paul Kindt het nieuwe Toeristisch Overstappunt (TOP) bij Landgoed Linschoten. Het Toproutenetwerk is hiermee een unieke startlocatie voor fietsers en wandelaars rijker in een prachtige historische en natuurlijke omgeving. En wie zelf zijn kano meeneemt, kan er ook heerlijk varen.


Provinciedirecteur Henri Kool: “Dit Toeristisch Overstappunt is niet alleen een mooi startpunt voor wandel-, fiets- en kanotochten, het brengt het landelijke gebied ook dichter bij de inwoners van de randstad. Die kunnen nu genieten van het prachtige landschap hier, verborgen parels als het landgoed Linschoten, historische stadjes als Oudewater, Montfoort en Linschoten en natuurlijk de Oude Hollandse Waterline. Ook voor de plaatselijke horeca biedt deze TOP kansen om de recreanten van de streek te laten proeven. Ik ben blij dat de Gebiedscommissie Utrecht-West de partijen hiervoor bij elkaar heeft weten te krijgen, want als provincie dragen we graag bij aan dit soort projecten via de Agenda Vitaal Platteland.”

Rentmeester Paul Kindt van het landgoed: “Landgoed Linschoten is het grootste landgoed in de Randstad. Het is een beschermd natuurgebied en omvat een landhuis met park, monumentale boerderijen, graslanden en bossen. De TOP vormt het ideale startpunt om de omringende polders te verkennen. Het traditionele polderlandschap wordt doorsneden door verschillende waterlopen, polders worden afgewisseld met pittoreske oud-Hollandse stadjes en in het gebied liggen diverse kastelen.”

Burgemeester Petra van Hartskamp is erg blij met de komst van het TOP Landgoed Linschoten: “Als gemeente werken we er hard aan ons nog meer op de kaart te zetten. Gemeente Montfoort heeft ook zoveel te bieden. Twee prachtige historische kernen, met zelfs een beschermend dorpsgezicht van de kern Linschoten. Vanuit de twee kernen is het heerlijk wandelen en fietsen door het uitgestrekte polderlandschap. Denk bijvoorbeeld aan de Engherkaderoute; een wandelroute van 12 kilometer dwars door Montfoort en Linschoten en langs Landgoed Linschoten. Een bezoek aan onze gemeente is meer dan de moeite waard en de komst van deze nieuwe TOP maakt dat nu ook nog eens heel toegankelijk.”

Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen en/of te wandelen en in dit geval ook te kanoën. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De TOP’s zijn te herkennen aan de markante stalen groene grashalm van 5,5 meter hoog.

De TOP Landgoed Linschoten is ook opgenomen in een geactualiseerde flyer. Daarin zijn alle TOP’s aangegeven, en een beschrijving van de unieke kenmerken van elke TOP. Die is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in de regio.

Mogelijk gemaakt door

TOP Landgoed Linschoten is mogelijk gemaakt door bijdragen van provincie Utrecht, programmabureau Utrecht-West, gemeente Montfoort en Landgoed Linschoten. De Stichting TOP Routenetwerken is verantwoordelijk voor het projectmanagement. De realisering van deze en andere TOP’s in het westen van de provincie Utrecht is één van de opgaven uit het gebiedsprogramma van de Gebiedscommissie Utrecht-West.

Meer informatie
Voor meer informatie over TOP’s kunt u terecht op www.toproutenetwerk.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten